«How will grandma bake her krumkake?»

På taiwansk tv slår norske bestemødre hverandre med rullator og stokk over den siste norske smørpakka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Norge har gått gjennom en av etterkrigstidens største matkriser de siste ukene. Smørhyllene har vært tomme og nordmenn på lavkarbodiett har måttet kinne sitt eget smør for å holde fettprosenten oppe i kostholdet.

Man skulle tro at resten av verden utviste sympati i en sånn alvorlig nasjonal krise, men i stedet har Norge blitt latterliggjort og utsatt for skarp satire.

Satirikeren Stephen Colbert godtet seg med å mobbe Norge og selv spise smør oppi ansiktet på oss smørsultne nordmenn tidligere denne uka.

- Norge er tomme for smør, og de har små forhåpninger om å bygge opp smørlagrene igjen med tanke på hvor lang tid det tar å melke et reinsdyr, sa Colbert i innslaget som har gjort stor suksess blant nordmenn på sosiale medier.

At amerikanere ler av oss, er vi nordmenn vant til, men nå har asiatene også kommet på banen. Taiwanske NMA TV, som lager animerte nyhetsinnslag, har kastet seg over den norske smørkrisa under overskriften «Norway's butter crisis threatens to ruin Christmas».

I nyhetsinnslaget har taiwanerne fått med seg flere norske spesialiteter som krumkake, berlinerkranser og sirupssnipper. De refererer også til hvordan danskene har tilbudt seg å donere smør, og ikke minst nyheten om at en russisk smugler er tatt med 90 kg smør på grensa.

- Hvis ikke importsmør hadde vært stengt ute av Norges proteksjonistiske handelspolitikk, ville ikke Norge ha risikert en smørløs jul, heter det i nyhetsinnslaget.

Norges smørtoll er vanligvis 24 kroner per kilo, men er nå satt ned til kun fire kroner, som et krisetiltak for å få løst smørkrisa. TINE bommet nemlig i sine kalkyler på hvor mye smør vi nordmenn ønsket å spise, noe blant annet bloggeren Onar Åm har påpekt til forveksling minner om det sovjetiske systemet der staten bestemte hvor mye som skulle produseres.

<strong>FORSKJELL:</strong> Til venstre ser man uregluert tollfri margarin, mens til høyre skulle det vært smør produsert av norske bønder bak tollmurer. Taiwanske NMA mener vi nordmenn kan skylde smørkrisa på nettopp dette systemet, noe bloggeren Onar Åm også har påpekt med dette bildet. Illustrasjon: Omar Åm
FORSKJELL: Til venstre ser man uregluert tollfri margarin, mens til høyre skulle det vært smør produsert av norske bønder bak tollmurer. Taiwanske NMA mener vi nordmenn kan skylde smørkrisa på nettopp dette systemet, noe bloggeren Onar Åm også har påpekt med dette bildet. Illustrasjon: Omar Åm Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer