Howard tapte, Rudd triumferte i Australia

11 år med konservativt styre var nok for australske velgere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 11 år med konservativt styre var nok for australske velgere. Lørdag måtte statsminister John Howard erkjenne nederlag, mens arbeiderpartilederen Kevin Rudd kunne triumfere.

- I dag har australierne sett mot framtiden. Vi skal skrive en ny side i vår nasjons historie, sa Rudd da han lørdag kveld lokal tid kunne være sikker på seieren.

Minutter tidligere hadde sittende statsminister John Howard erkjent offentlig at valget var tapt.

- For et par minutter siden ringte jeg til Mr. Rudd og gratulerte ham og Labor-partiet med seieren, sa Howard.

Kan tape sete

Howard står også i fare for å tape sitt eget sete i nasjonalforsamlingen etter å ha gjort det svært dårlig i Sydney, ifølge australsk fjernsyn.

Et slikt resultat vil bety at Howard blir den første statsministeren siden 1929 som mister sin plass i parlamentet i et nasjonalt valg.

Howard, som beskriver seg selv som økonomisk liberal, men sosialt konservativ, har siden 1996 vunnet fire strake valg, ikke minst på grunn av sin stødige økonomisk politikk og en jernhånd på sikkerhets- og innvandringspolitikken.


- Imponerende

Statsminister Jens Stoltenberg var lørdag raskt ute med å gratulere sin australske arbeiderpartikollega med valgseieren.

GLAD VINNER: Her holder Kevin Rudd sin vinnertale i hjembyen Brisbane etter valget Australia. FOTO: SCANPIX
GLAD VINNER: Her holder Kevin Rudd sin vinnertale i hjembyen Brisbane etter valget Australia. FOTO: SCANPIX Vis mer

- Rudd har ført en imponerende valgkamp, ikke minst når det gjelder nødvendigheten av innsats mot klimaendringene. 

Valgseieren vil trolig bety at Australia nå vil ratifisere Kyoto-avtalen, og jeg ser fram til å samarbeide med den nye regjeringen om klima og andre viktige internasjonale spørsmål, sier Stoltenberg via sin pressesekretær til NTB.