Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Howards asylsøkere kan få siste ordet

Australias spesielle «stillehavsløsning» for uønskede båtflyktninger begynner å slå tilbake på statsminister John Howards konservative regjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nabolandene murrer og kostnadene stiger, og Howards løsning på flyktningproblemet står i fare for å bryte sammen i løpet av noen uker.

Hans muligheter til å bli gjenvalgt virket dystre da det norske frakteskipet «Tampa» plukket opp over 400 asylsøkere utenfor kysten av australske Christmas Island i slutten av august. Howards beslutning om å nekte dem adgang til australsk jord og en like kategorisk trussel om å nekte alle andre båtflyktninger adgang, så ut til å kunne sikre et gjenvalg 10. november.

Men regjeringens raske avtaler med små nabobøyer i Stillehavet har åpnet gamle sår, og Howards «stillehavsløsning» kan bryte sammen allerede før den trer skikkelig i kraft.

- Det er en katastrofepolitikk, dette går virkelig galt i alle retninger, sier professor Greg Fry ved Det nasjonale universitetet i Australia.

- Kostnadene er enorme, og for samfunnene i Stillehavet er dette en katastrofe de knapt kan bære.

Over 1.000 afghanske og irakiske flyktninger, de fleste av dem muslimer, er blitt brakt til Papua Ny-Guinea eller den lille stillehavsøya Nauru av den australske marinen etter at Australia lovet økonomisk bistand for å ta imot asylsøkerne.

Ytterligere 230 har sluppet i land på Christmas Island mens Australia forhandler med Fiji-øyene, Kiribati og Palau. Strømmen av asylsøkere ventes å fortsette inntil monsunen setter en automatisk stopper for flyktningenes skrøpelige farkoster.

De fleste av fartøyene kommer fra Indonesia, og 8.200 mennesker er kommet til Australia på denne måten de siste to årene.

Antallet er lite i forhold til Australias 19 millioner innbyggere, men landets beslutning om å holde asylsøkerne i varetekt mens søknadene blir behandlet, koster penger og har skapt motstand mot nykommerne.

Kostnadene ved Howards «stillehavsløsning»er imidlertid ingen rimeligere løsning. Flyktningene skal ha transport, det skal bygges mottakssentre på øyene og nykommerne skal ha mat og husvære i flere måneder.

- Klarer ikke Howard å finne en billigere løsning på båtfolk-krisen enn å skape en rekke stillehavsgulager for asylsøkerne? spurte avisen Australians kommentator Dennis Shanahan fredag.

En fersk oversikt viser at «stillehavsløsningen» allerede har kostet over 100 millioner australske dollar (nærmere 500 millioner kroner), et tall som ikke omfatter ekstrautgiftene i marinen og bistandspakker til de små øyrikene.

Men den virkelige krisen skyldes problemene som har oppstått i de samme fattige øyrikene, der lederne var raske til å takke ja til løftene om økonomisk bistand, uten å ha lyttet til sine egne innbyggere.

- Vi kan komme til å se at regjeringen på Nauru må gå av på grunn av dette, og vi kan komme til å se at regjeringen i Papua Ny-Guinea må gå. Det er ganske alvorlig, sier professor Fry.

Papua Ny-Guineas statsminister Mekere Morautas beslutning om å motta båtflyktninger har rammet koalisjonen hans hardt før valget i landet. Vanuatus statsminister Edward Natapei har brukt uttrykket «storebrormetoder» om de australske midlene som blir tatt i bruk for å bli kvitt flyktningene.

Stillehavskonferansen av kristne kirker har fordømt den australske politikken og kalt situasjonen uanstendig. Kirkene har brukt uttrykk som kolonialisme og imperialisme og anklaget Australia for å drive sin egen form for skipning av mennesker.

Nå forhandler Howard med Fiji-øyene, som har en tom leir for spedalske, en leir som kanskje kan huse flyktninger.

Enkelte kommentatorer mener at Howards løsning på flyktningproblemet går mot slutten.

- 11. november, dagen etter valget, vil det være slutt på kravet om at en afghaner, iraner eller iraker aldri skal få sette foten på australsk jord, skrev radioreporteren Steve Price i avisen Herald Sun.

- Ikke bli overrasket hvis Australias egne tomme oppbevaringsleire kommer til å erstatte Suva, Port Moresby og Nauru som dumpeplasser for ulovlige innvandrere, skrev han.

(NTB)

BARNA HOWARD IKKE VILLE HA: De afghanske guttene sparker fotball på asylmottaket i Auckland dagen etter at de ankom fra Nauru. New Zealand tar imot inntil 150 av Tampa-flyktningene.
Hele Norges coronakart