Høy inflasjon kan bremse rentenedgangen

Ny usikkerhet.

ØKTE MATVAREPRISER: Prisstigningen i februar var høyere enn ventet. Det kan føre til at rentenedgangen blir mindre. 
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .
ØKTE MATVAREPRISER: Prisstigningen i februar var høyere enn ventet. Det kan føre til at rentenedgangen blir mindre. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Pengemarkedsrenten har falt den siste tiden, men inflasjonstallene for februar skaper usikkerhet om hvor raskt lånerenten vil falle.

- Prisoppgangen var litt høyere enn ventet. Jeg er av den oppfatning at inflasjonen i stedet for å trekke renten ned, som alle ventet, nå trekker opp. Det er en mulighet for at Norges Bank går mer forsiktig fram med rentenedsettelse for å se om inflasjonen faller først, sier sjefanalytiker Eric Bruce i Nordea Markets til NTB.

Venter rentenedgang

Han tror fortsatt på rentenedgang på neste styremøte i Norges Bank 25. mars, men er ikke så sikker på om det blir 0,5 prosentpoeng.

- Det er absolutt mulig at det bare kommer et kvart prosentpoeng, sier han.

Konsumprisindeksen (KPI) økte med 0,8 prosent fra januar til februar, og på ett år har KPI steget med 2,5 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Tolvmånedersveksten i konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og uten energivarer, den såkalte kjerneinflasjonen, var 3 prosent i februar mot 2,8 prosent i januar.

Høyere enn ventet

- Vi hadde ventet litt lavere tall, men dette er jo bare en måned. Det går veldig dårlig internasjonalt, så jeg tror kanskje Norges Bank vil legge litt mindre vekt på inflasjonen, sier Bruce.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer