Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høy luftforurensning i Oslo-området i morgen: - La bilen stå!

Luftforurensningen er høy i Oslo, Lillestrøm, Sarpsborg og Fredrikstad.

ADVARER:  Billister oppfordres til å la bilen stå på grunn av svært dårlig luftkvalitet i OIslo i morgen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
ADVARER: Billister oppfordres til å la bilen stå på grunn av svært dårlig luftkvalitet i OIslo i morgen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barn med luftveislidelse som astma bør ikke være mye ute, og folk oppfordres til å tenke seg om før de bruker bilen.

- La bilen stå! advarer skilt på vei ut av hovedstaden i dag.

Kaldt tørt vær med lite vind kombinert med mye vedfyring, dieseleksos og oppvirvling av støv er trolig årsaken til de høye forurensningsverdiene.

- Det forventes at forurensningsnivåene holder seg høye så lenge vi har den værsituasjonen vi har nå. Det er ventet at forurensningen vil minke når vinden øker, det er varslet noe vind natt til tirsdag, skriver kommunene Fredrikstad, Sarpsborg og Moss i en felles pressemelding.

I de tre Østfold-byene var det høye forurensningsnivåer gjennom helgen. Kommunene ber innbyggerne om å gjøre sitt for å bidra til å redusere forurensningen. Noen tiltak kan være å la bilen stå, reise utenom rushtid eller sitte på med andre. Hjemmekontor foreslås også. Hvis det er mulig, bes folk om å fyre med strøm fremfor med ved.

Oslobyråd beklager Også Oslos byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg (Miljøpartiet De Grønne) ber folk tenke seg om to ganger før de bruker bilen i disse dager.

- På vegne av Oslos byregjering vil jeg beklage at vi nå må be folk med luftveisproblemer om å holde seg inne fra de mest forurensede områdene. Det er uakseptabelt at folk blir syke av luftforurensning. Vi vil be alle Oslo-borgere om å ta advarslene høyst alvorlig, og oppfordrer alle til å la bilen stå så lenge dette varselet lyser rødt, sier hun.

I Oslo er de høyeste konsentrasjonene av eksos ventet i forbindelse med rushtidene og tidlig på kvelden, særlig langs de mest trafikkerte veiene. Særlig innenfor ring 3 er det også ventet høye verdier av svevestøv fra vedfyring om ettermiddagene.

Redusere utendørsaktivitet I tillegg til byene i Oslo-området og Østfold, er det mandag målt svært høy luftforurensning i Svanvik i Finnmark.

Når forurensningsnivåene er høye, kan det føre til betydelig helserisiko, ifølge Norsk institutt for luftforskning. Helseeffekter kan forekomme hos astmatikere og personer med andre luftveissykdommer samt alvorlige hjertesykdommer. Barn med luftveislidelser og voksne med alvorlige hjertekar- eller luftveislidelser bør redusere utendørsaktivitet og ikke oppholde seg i de mest forurensede områdene.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media