Høy på hæla - også i vår

Platåskoene hever seg over ankelbrudd og vonde knær. Heller ikke til våren akter platåmoten å løsne grepet om norske jenteføtter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi trodde platåmoten skulle gi seg for to sesonger siden, men den holder stand og er blitt en livsstil for mange. For halvannet år siden fikk vi også en mer brutal platåmote, sier butikksjef Elsa Volkmer hos Din Sko.

Ikke alkohol til

I dag kan du kjøpe platåsko som raver 20 cm over bakken.

Et raskt blikk på norske bein forteller at den høyttravende trenden holder seg. Ser du noen som snubler i sine egne bein og kaver rundt på bakken, kan grunnen være den samme; platåsko.

- Folk bør ikke kombinere alkohol og platåsko. Dessuten skal de passe seg med slike sko på glatt føre, advarer overlege Knut Melhuus ved kirurgisk avdeling på legevakta i Oslo.
Han har merket en økning av ankelskader og ankelbrudd ved legevakta etter at platåskomoten igjen dukket opp for om lag tre år siden.

- Men dette er jo en morsom mote for ungdommen, og det er ikke Helse-Norges største problem, påpeker Melhuus.

Vondt for ryggen

Ennå vet man ikke om bruk av platåsko kan gi ryggplager. Blant fagpersoner er det større frykt for hva stiletthæler gjør med ryggene våre.

- Jo høyere platåskoene blir, jo mer unormal blir gangen, med de følgene dette får for resten av kroppen. Med en så kraftig såle får en ikke spent fra skikkelig og brukt hele foten. Det er ikke sunt å bare gå i platåsko. Det er viktig å bruke forskjellige sko, anbefaler fysioterapeut Inger Holm.

På trynet

- Det er helt greit å gå i platåsko, selv om det er litt uvant og en kan få litt vondt i knærne i begynnelsen, mener Hilde Olsen (17) og Julie Haugen (17) fra Oslo.

Hildes sko er hele ti cm høye, mens Julie bare kan vise til fem cm. Jentene har imidlertid et lite råd til nybegynnende platågåere;

- Gå forsiktig og løp forsiktig, ellers kan du gå rett på trynet, sier Hilde og Julie.