Høy på jobb

For 60 000 ansatte i norske bedrifter går drikkingen ut over jobben. En av dem, Sturla Berg-Johansen (33), var en lovende TV-programleder og skuespiller. Ved siden av å være alkoholiker og narkoman.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- JEG VISSTE at det ville være et nederlag å fyre kokain på jobben. Men jeg visste også at kokainen ville få meg til å glemme all sjukdom, sier Sturla Berg-Johansen.

Det er høsten 1996 i TVNorges studio i Oslo. Drømmegjestene Odd Nerdrum og Kåre Willoch ankommer snart studio. Den 29 år gamle programlederen Sturla Berg-Johansen er sjuk. Han sliter med lyskebrokk, dobbeltsidig lungebetennelse, hovne mandler og 39 i feber. Det er krisestemning. Må opptaket avlyses?

«Tre fluer i en smekk» er TVNorges til da største egensatsing innen underholdning. Med en erfaren og godslig programleder som Rolv Wesenlund og en ung og sprudlende en, som Berg-Johansen, skal TV-seerne forføres. Med gjester som Willoch og Nerdrum skal konkurrenter som NRKs «Wiese» slås.

- Jeg satt i møte med sjefen og lurte på hva vi skulle gjøre. Alle hadde lyst til å kjøre opptakene. Avlyste vi nå, ville vi neppe få Willoch og Nerdrum sammen i TV-studio igjen, forteller Berg-Johansen.

Programlederrollen var 29-åringens store mulighet til å bli TV-stjerne.

- Jeg sa jeg kjente en lege som kunne gi meg kortison i pilleform, og fikk en grunn til å gå ut av studio. I stedet for å ringe legen kontaktet han en av sine langere og kjøpte ett gram kokain, nok til kveldens to programmer.

- To ganger på rad presenterte jeg Willoch som Odd. Det var fordi jeg syntes han passet sånn til å hete Odd. Han er jo litt sånn - odd!

Sendingen ble brutt begge gangene. «Kan det være så vanskelig da,» sa Willoch. Tredje gangen kom vi i gang. Det ble et veldig ålreit program. Ett av de bedre.

- Du ble ikke svett av kokainen?

- Jeg ble pudret hele tida.

- La ingen merke til at du var dopet?

- Tror ikke det. Hørte aldri noe.

- Og hvilke gjester hadde du i kveldens andre program?

- Ha'kke peiling. YEAAAHHH! Publikum hoier og klapper. Programleder Sturla Berg-Johansen jogger inn i studio, vinker og smiler til publikum, ser inn i kamera og de tusen hjem: «Det er fredagskveld igjen, en ny helg innledes med {lsquo}Tre fluer i en smekk', og jeg har som vanlig med meg tre gjester i studio. Ta imot... Politikerguru... KÅREEEE... WILLOOOOCH!»

- Når du nu nevner det, så demrer det for meg at jeg deltok i et program sammen med Nerdrum. Men på spørsmål om jeg har noen erindring om en programleder som var beruset på jobben, så er svaret nei, sier Willoch til Magasinet.

- Det kunne ikke falle meg inn å mistenke en fyr for noe sånt. Det er heeelt utrooolig at det er brukt slike midler under et program. Melder slike problemer seg, må man kutte øyeblikkelig. Man må ha reserver å sette inn, sier den tidligere statsministeren.

Og ta imot... Den klassiske mester... ODD NERDRUUUUM!»

- Jeg la ikke merke til noe, sier Odd Nerdrum.

- Jeg fikk befestet mitt inntrykk av Sturla Berg-Johansen som en sympatisk mann med en sterk utstråling. Han lot den tredje deltakeren, Henny Moan, vinne til slutt. Det var litt søtt. Damene gikk av med seieren. Ikke noe i veien med ham, sier den medievante maleren.

Den som i dag studerer opptaket av Sturla Berg-Johansen, vil kunne se at han har blanke øyne, slurver litt med bokstavene og er svært oppglødd. Men hvilke programledere er ikke det en fredagskveld?

Bak kulissene sto sjefen Axel Hveding, som gjennom selskapet Wegelius TV AS produserte «Tre fluer i en smekk». Når han får vite hva programleder Berg-Johansen gikk på, svarer han:

- Akkurat. T

V-produsenten sier ikke mer.

- Du merket ingenting?

- Nei. Det var et tema at Sturla var ustabil, hadde mange problemer og rare unnskyldninger. Men at han var høy på kokain under sending - det kunne jeg ikke drømme om.

STURLA BERG-JOHANSEN VAR gutten som levde livet. En partymann. Og i Norge er det kultur for å koble alkohol og arbeid. Nær 40 prosent av alkoholen nordmenn drikker i løpet av ett år, inntas i forbindelse med arbeidet, viser tall fra Rogalandsforskning.

- Jeg trodde lenge jeg hadde kontroll. Men til slutt var alkohol og narkotika bare en medisin for å eksistere som menneske. For et par år siden gikk det opp for meg at jeg var alkoholiker og narkoman. Jeg måtte til bunns før jeg skjønte det selv.

Berg-Johansen sitter ved et kafébord ved brygga i Tønsberg. Han drikker og røyker - kaffe, farris og sigaretter. Sammen med direktører og gatejunkies er han blitt behandlet på en avrusningsklinikk. Han framstår som en sympatisk og karismatisk ung mann snarere enn en tørrlagt alkoholiker på 33 år.

- Det største tapet? Jeg mistet følelsene mine. Jeg dro inn nye striper kokain mens jeg egentlig ønsket et A4-liv med kone, unger, jobb og stasjonsvogn. H

an forteller en historie om klovnen som alltid ville være i sentrum. «Den sinnssyke drikkingen» begynte i militæret og tok fart etter en periode som Ving-guide i Syden. 20 år gammel drakk han en flaske sprit daglig. Skuffelser, som tapet av den store kjærligheten, ble druknet med nattlige flasker konjakk. Han bygde illusjoner om at han var kunstner, og kunstnere drikker jo?

Ved siden av stand up og teater ble han bygd opp som TV-fjes gjennom produksjoner som TV2s barne-TV, komiserien «Bot og bedring», underholdningsprogrammene «Tre fluer i en smekk» og «Pictionary». Ved siden av gjorde han hundrevis av enmannsshow.

- Det ble en del drinker før jeg gikk på scenen. Ingen merket det. For jeg kunne showene ut og inn. Dessuten ble jeg blidere av det. Jeg husker jeg en kveld gikk på scenen og sa: «Egentlig skulle jeg ikke ha vært her, for jeg har røykt marihuana hele da'n.» Det var jo sant. Og folk lo. Det var helt vilt. Dagen etter skrev Porsgrunns Dagblad at det var et glitrende show av Sturla Berg-Johansen, «som for øvrig har et meget liberalt forhold til narkotika». Jeg trodde jeg var helt sjef.

FAMILIEN VISSTE IKKE at han var alkoholiker. Gjennom Se og Hør lot han familie og gamle kjente forstå at det gikk bra med Sturla for tida.

- Rusmisbrukere leter etter unnskyldninger for å ruse seg. Men deres problemer oppstår fordi de ruser seg, sier Berg-Johansen.

I hasjrus satt han hjemme og fordypet seg i sine problemer. For å komme seg ut av huset begynte han med kokain.

Han konsumerte etter hvert alt, også GHB, ecstasy og amfetamin. Ecstasytablettene som inneholdt LSD og heroin var favoritten. Valium knasket han som sukkertøy.

- En dag det var steinkaldt og blåste, la jeg meg i snøen for å fryse i hjel. Halvannen time seinere våknet jeg, varm og fin. Jeg hadde jo pakka meg inn bedre enn Nansen. Jeg kunne ligget der ei uke. Det var flaut og patetisk.

- På denne tida var jeg ferdig med «Tre fluer i en smekk» og var begynt på «Bot og bedring»s andre opptaksrunde. I helgene fløy jeg til Stockholm for å spille inn «Pictionary». Jeg var rusa under halvparten av innspillingene og befant meg på Mars. Jeg kunne gå på amfetamin i fire- fem dager i strekk uten å sove. Jeg kunne være i toppform, og «Bot og bedring» skulle bli verdens beste TV-serie. Var jeg nykter, var alle jeg jobbet med idioter og fytte helvete for et manus. Det må ha vært jævlig å forholde seg til meg.

- Tok ingen tak i deg?

- Et par av kompisene mine sa at jeg måtte skjerpe meg. «Jeg er ikke alkoholiker,» svarte jeg. «Jeg er ikke alkoholiker. Jeg er ikke alkoholiker.» Til slutt sier du: «Ok, jeg er alkoholiker. Gi meg en øl.»

SEKS AV TI NORDMENN har opplevd at kolleger har kommet bakfulle på jobb. Halvparten har erfart at lederne på jobben ikke reagerer. Når skal man som sjef og kollega reagere? Hvem reagerte i Sturla Berg-Johansens tilfelle? Axel Hveding var Sturlas sjef under «Bot og bedring», «Tre fluer i en smekk» og de fleste TV-produksjoner som ga ham en plass i rampelyset.

- Burde du ha satt foten ned?

- Ja. Men underholdningsbransjen er spesiell. Du har ingen reserve å sette inn. Du må stole på folk og håpe at det går bra. The show must go on, sier Hveding, som nå jobber i NRK.

- På en vanlig arbeidsplass ville det kanskje vært enklere. Uansett burde jeg satt ned foten og konfrontert Sturla ordentlig. Men alkoholikere og narkomane er så flinke til å lure deg. Sturla sa 100 ganger at han skulle skjerpe seg. Jeg burde skjønt alvoret.

- Var du feig?

- Nei. Men det er ubehagelig å ta opp noe som på en måte hører til privatlivet. En sjef får heller ikke vite alle detaljene. En kollega forteller meg i dag ting om Sturla som jeg ikke visste. Jeg var naiv, sier Hveding.

Standupgründer Jånni Kristiansen var blant dem som snakket med Sturla om hans rusproblem.

- En ung mann som ikke vet hva TV er, blir plutselig sett av 700000 mennesker. Han tenker at «dette er gjennombruddet mitt». Han gjør alt for å innfri rating, seertall, forventninger. Det blir for sterkt. Når produksjonen er over, er han glemt. Samtidig åpner det seg en verden hvor alkohol og dop er tilgjengelig. Som resten av samfunnet kan underholdningsbransjen være en kald verden, sier Kristiansen.

- Da er det avgjørende at folk rundt bryr seg. At man er tilgjengelig for og tar tak i en person som man tror trenger hjelp. Jeg snakket og snakket og snakket med Sturla om hans rusproblem. Han visste at uansett hva som skjedde, så skulle jeg være behjelpelig. Samtidig forlangte jeg at han tok problemet på alvor. Den største seieren var at han selv innså at han måtte slutte. Men uten støtten fra folk rundt seg, ville det vært vanskeligere.

- Og hva er skjedd med Sturla Berg-Johansen?

- Han er ikke så stressa lenger. Ikke så «utenpå». Han er blitt oppriktig, troverdig og ekte både som privatperson og som artist, sier Jånni Kristiansen.

- Han er mer til stede på scenen, er på hogget og er observant overfor publikum, sier standupkollegaen og kompisen Tommy Steine.

SOMMEREN 1999 GÅR Sturla Berg-Johansen på hjembyen Tønsbergs teaterscene og spiller Shakespeares «Stor ståhei for ingenting». Han får applaus, kjører hjem, drikker, røyker cannabis, våkner, går på scenen, får applaus, kjører hjem, drikker, røyker cannabis, våkner...

Han drar på ferie til Den dominikanske republikk for å komme til hektene. På vei hjem skaffer han VG førstesidetittelen «TV-kjendis berserk på fly». Inni avisa kan vi lese at «Passasjerene var lamslått, barna gråt og betjeningen var fortvilet da de ble utsatt for trusler, sjikane og aggressiv oppførsel fra den norske skuespilleren og programlederen».

- Straks flyet landet på Gardermoen, ble jeg arrestert og påsatt håndjern. I bilen snudde politimannen seg og sa: «Jeg hadde ikke trodd at du var så dum.» Det gjorde inntrykk.

Etter flere mislykkede forsøk på å kutte ut rusen, la Sturla Berg-Johansen seg inn på avrusningsklinikken Alfa i Vestfold. Nå har han vært tørrlagt i ett år. Han står foran en norgesturné med sitt nye standupshow der han med utgangspunkt i den omtalte flyturen forteller om de siste åra i sitt liv.

- Hvorfor står du fram?

- Etter at jeg hadde vært edru i åtte- ni måneder bestemte jeg meg for å ta ett år fri fra underholdning. Jeg fikk en annen jobb. På fritida begynte jeg å skrive for moro skyld. Jeg testet noen tekster på folk. Det ble en suksess, og jeg endte opp med et standupshow. Det var det friåret. Showet handler om meg. Jeg har gjort mange dumme ting. Men jeg har valgt å være åpen om dem. Da må jeg også regne med spørsmål fra pressen om fortida mi. Det er samtidig ålreit hvis jeg kan hjelpe andre. Hvis jeg kan vise andre at det nytter å kutte ut rusen. Jeg har fått en del telefoner fra folk som sliter. Jeg skal holde foredrag på skoler og for leger som vil lære mer om rus. Men jeg skal absolutt ikke bli noen Mor Teresa. Jeg er først og fremst komiker og skuespiller.

FORRIGE HELG hadde Papirhuset teater i Tønsberg premiere på dramaet «Som vind over hav», med Sturla Berg-Johansen i hovedrollen. Han spiller en jødisk bankmann i New York, som etter en fyllekule våkner opp med blodige hender og blir utpekt som Messias.

- Det er moro å stå på scenen edru. Det er lenge siden. Nå står jeg her fordi jeg syns det er moro. Ikke for å vise andre at «her har du meg», liksom. Jeg er til stede, har bedre timing og koser meg.

Teatrets kunstneriske leder, Frank Lie, sier de tok en risiko da de valgte å gi hovedrollen til en nylig tørrlagt alkoholiker.

- Men den risikoen er vi villige til å ta. Sturla spilte bra før. Men edru er han en helt annen, seriøs og mye, mye dyktigere skuespiller.

Lie innser at han var feig da han tidligere så gjennom fingrene med at Sturla drakk under forestillingene.

- Hva gjør du hvis Sturla begynner å drikke igjen?

- Jeg tror ikke det vil skje. Men skulle han sprekke, har han selv bedt meg om å gi ham sparken. Begynner han å ruse seg, legger vi ned teaterproduksjonen.

- Jeg vil ikke dulles med, sier Sturla Berg-Johansen.

- Tøff kjærlighet er det eneste som hjelper. Alt annet er aktiv dødshjelp.