Høy poker

Poker er blitt vår tids store farsott. Det gjenspeiles også på DVD-markedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

POKER HAR FÅTT en kraftig renessanse i det siste. Folk spiller i hemmelige klubber, på cruisebåter utenfor norskekysten og som familieforlystelse -   men framfor alt på TV. Romantiske, røykfylte kjellere med en lampe hengende tungt fra taket over et grønt bord er ute. Poker er blitt underholdning. TV-kanalene kjører pokerprogrammer der kjente stjerner kaster glans over spillet -   og på nettet fins et utall spillesteder der du fristes til å oppgi VISA-kortnummeret ditt. Det er ikke fullt så underholdende å få regninga -   dersom du har spilt høyt og fått råtne kort en hel kveld. Titusener av kroner skifter eier. Det kan fort bli blodig alvor.

I TV-SERIEN «Deadwood» møtte vi Wild Bill Hickok. Han satt av prinsipp ikke med ryggen mot døra mens hans spilte kort. Den ene gangen han glemte seg, gikk det galt. Han ble skutt bakfra og ut av hånda hans falt kombinasjonen som seinere er blitt kalt «død manns hånd». To svarte ess og to svarte åttere. Altså to par. De lærde strides om det siste kortet var ruter fem, ruter ni, kløver dame eller spar knekt. Også hjerter dame er blitt foreslått -   for skjønnhetens skyld.I dag er poker betydelig mindre mystisk. Moderne poker kan du lære av nordmannen Snorre Rotbæk. Hans DVD-film «Poker» gir et fascinerende og skremmende innblikk i poker både som VM-gren og som et TV-spill du når som helst kan delta i fra din egen stue. Du møter også den proffe pokerspilleren Thor Hansen, som spiller poker på vegne av Hustler-milliardæren Larry Flynt. Pluss en rekke andre poker-legender. Og hva er egentlig Texas Hold\'em? Snorre tegner og forteller.

MER ELEGANSE er det over pokerspillet i klassikeren «The Cincinnati Kid» (1965), som nettopp er ute i en spesialutgave på DVD. Den rådende pokermesteren Edward G. Robinson krysser kort med den unge jyplingen, Steve McQueen. Filmen går inn i pokerens fysiske verden. I en hotellsuite i New Orleans fyker kortene rundt bordet, dag og natt blir ett, røyken siver gjennom rommet som over en slagmark, øyne møter øyne, svetten hagler på den vidøyde taperen, vinneren fortrekker ikke mine. Dette er poker, psykologi, maktkamp, nerver, kløkt, flaks. Gevinst eller tap er bilder på liv og død, kjærlighet og sorg, himmel og helvete. En langsom film -   slik filmer var før. Kort for kort brettes skjebnen ut til lyset omsider går ut for godt.

I DISSE DAGER kommer også den italienske skrekkmesteren Dario Argentos nyeste film på DVD. En morder kidnapper kvinner. Deretter kontakter han politiet over nettet. På heltinnens skjerm dukker et splittet bilde opp. Halve bilde er fylt av et pokerbord, halve av en kneblet kvinne. Politikvinnen må spille poker mot kidnapperen. Vinner hun, blir kvinnen spart. Taper hun, blir kvinnen drept på direkten. Poker som det absolutte mareritt. En grøsser så grotesk og angstfyllt overraskende som bare Argento kan lage dem. Men det er neppe noen tilfeldighet at han velger poker som tema. Det ligger i tida -   som et håp om frelse eller som det absolutte mareritt.