Høy pris for Israel

Krigen i Gaza får store konsekvenser for israelerne, langt utenfor Gaza, skriver Jan-Erik Smilden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ikke vet jeg hva israelske politikere og militære tenkte da de startet Gaza-krigen for snart to uker siden. Målet var å hindre islamistorganisasjonen Hamas i å skyte raketter inn på israelsk område, men propagandautspillene de første dagene viste at man også hadde en bredere strategi. Ikke minst var det viktig å fortelle verden at det i virkeligheten var Iran som sto bak Hamas – og dermed også krigen. Håpet var åpenbart at verdensopinionen ikke bare skulle vende seg mot islamistene i Hamas, men også mot det islamske presteskapet i Teheran.

Nå er det en kjent sak at iranerne har støttet Hamas både militært og politisk i flere år. Retorikken fra den iranske hovedstaden har også vært kraftig ved flere anledninger siden Gaza-krigen startet. Men det er interessant å merke seg regimets reaksjon da en ytterliggående islamistisk organisasjon i Teheran oppfordret folk til å melde seg som frivillige for å kjempe sammen med Hamas i Gaza. Denne organisasjonen hadde ingenting med den iranske regjeringen å gjøre, ble det sagt.

Enda mer interessant blir det når vi kan lese at 200 av dem som meldte seg frivillig, tidligere denne uka gjennomførte en demonstrasjon på den internasjonale flyplassen i Teheran. Kravet var å få reise til Gaza. Irans president Mahmoud Ahmadinejad sendte broren sin for å snakke med demonstrantene – med beskjed om at de ikke fikk lov til å dra. Siste spiker i kista var et brev fra Aziz Ja’afari, leder av den iranske revolusjonsgarden, med oppfordring til demonstrantene om «mental og politisk hellig krig» mot fienden og ikke væpnet kamp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer