Høy promille dreper 100 nordmenn årlig

Å legge seg på stigende alkoholrus kan være livsfarlig. 100 nordmenn dør årlig av høy promille.

TAR LIV: Divisjonsdirektør Jørg Mørland ved Folkehelseinstituttet advarer i disse julebordstider mot å konsumere alkohol helt frem til man legger seg. Det kan i verste fall ta liv. Foto: GEIR BØLSTAD/DAGBLADET
TAR LIV: Divisjonsdirektør Jørg Mørland ved Folkehelseinstituttet advarer i disse julebordstider mot å konsumere alkohol helt frem til man legger seg. Det kan i verste fall ta liv. Foto: GEIR BØLSTAD/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Divisjonsdirektør Jørg Mørland ved Folkehelseinstituttet advarer i disse julebordstider mot å konsumere alkohol helt frem til man legger seg. Det kan i verste fall ta liv.

- Man legger seg da med stigende promille, og hvis den er høy nok i utgangspunktet kan man rett og slett oppnå dødelig promille mens man sover, advarer han til NRK. 

Ifølge Folkehelseinstituttet dør det hvert år minst 100 personer av høy promille. Promillen trenger slettes ikke være skyhøy før den blir dødelig.

- Dør av promille - En del vil dø med en promille rett over tre, og vi har også eksempler på at folk har dødd av promille i underkant av tretallet, utdyper Mørland. Et velkjent triks for nordmenn som vil døyve reaksjonene av nattens alkoholkonsum, er å innta smertestillende medikamenter dagen derpå. Også dette kan føre til alvorlige tilstander, hevder Mørland. 

- Smertestillende som Ibux og Dispril kan gi alvorlige konsekvenser. Alkoholen øker nemlig blødningstendensen ved disse tablettene. Vi har sett flere eksempler på at folk har fått store indre blødninger mens de sover, forteller Mørland.

Derfor mener Mørland at inntak av smertestillende bør begrense seg.

- Det beste alternativet er Paracet. Blødningsrisikoen blir litt høyere ved alkoholinntak, men da er det snakk om en minimal økning, fortsetter han.

En forskningsrapport utarbeidet av forsker Roar Gjelsvik i 2005 viste at 378 personer i yrkesaktiv alder døde i Norge I 2001 som en direkte konsekvens av alkohol. Gjennomsnittsalderen for dem som døde var 57 år. 80 prosent av de 378 var menn.
   
Alkoholen koster milliarder Nordmenns alkoholinntak er arbeidsgiverens store fiende. Alkoholen fører til økt sykefravær og tapte inntekter både for arbeidsgivere og samfunn.  I 2005 ble det lagt frem konkrete tall på hva fylla koster Norge.  

— Siden den gang har ikke noen nye tall blitt lagt frem. Derfor er disse tallene fremdeles gjeldende, sier forsker Roar Gjelsvik, som står bak rapporten, til Dagbladet.    

Hvert år koster alkoholinntaket i Norge mellom 1,5 og 1,7 milliarder kroner for arbeidsgivere og samfunnet forøvrig.
Antall tapte arbeidsdager på grunn av alkohol være mellom 1,2 og 1,3 millioner.

- Det er imidlertid helt klart at fravær og kostnader relatert til alkohol er høyt og at det ligger et betydelig potensial for forbedring, sier Gjelsvik.