Høy promille dreper 100 nordmenn årlig

Å legge seg på stigende alkoholrus kan være livsfarlig. 100 nordmenn dør årlig av høy promille.

TAR LIV: Divisjonsdirektør Jørg Mørland ved Folkehelseinstituttet advarer i disse julebordstider mot å konsumere alkohol helt frem til man legger seg. Det kan i verste fall ta liv. Foto: GEIR BØLSTAD/DAGBLADET
TAR LIV: Divisjonsdirektør Jørg Mørland ved Folkehelseinstituttet advarer i disse julebordstider mot å konsumere alkohol helt frem til man legger seg. Det kan i verste fall ta liv. Foto: GEIR BØLSTAD/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Divisjonsdirektør Jørg Mørland ved Folkehelseinstituttet advarer i disse julebordstider mot å konsumere alkohol helt frem til man legger seg. Det kan i verste fall ta liv.

- Man legger seg da med stigende promille, og hvis den er høy nok i utgangspunktet kan man rett og slett oppnå dødelig promille mens man sover, advarer han til NRK. 

Ifølge Folkehelseinstituttet dør det hvert år minst 100 personer av høy promille. Promillen trenger slettes ikke være skyhøy før den blir dødelig.

- Dør av promille - En del vil dø med en promille rett over tre, og vi har også eksempler på at folk har dødd av promille i underkant av tretallet, utdyper Mørland. Et velkjent triks for nordmenn som vil døyve reaksjonene av nattens alkoholkonsum, er å innta smertestillende medikamenter dagen derpå. Også dette kan føre til alvorlige tilstander, hevder Mørland. 

- Smertestillende som Ibux og Dispril kan gi alvorlige konsekvenser. Alkoholen øker nemlig blødningstendensen ved disse tablettene. Vi har sett flere eksempler på at folk har fått store indre blødninger mens de sover, forteller Mørland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer