Polititopp Grete Lien Metlid:

Høy spenning i Oslo

Totalt sett er konfliktbildet i kriminelle miljøer normalt i Oslo, forteller polititopp Grete Lien Metlid til Dagbladet. Men mellom enkelte miljøer og aktører er spenningsnivået høyt for tida.

- HØYT SPENNINGSNIVÅ: Spenningsnivået er høyt mellom enkelte kriminelle miljøer og aktører i Oslo for tida, fastslår polititopp Grete Lien Metlid. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- HØYT SPENNINGSNIVÅ: Spenningsnivået er høyt mellom enkelte kriminelle miljøer og aktører i Oslo for tida, fastslår polititopp Grete Lien Metlid. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Vi har hatt flere alvorlige hendelser i Oslo den siste tida, for eksempel har vi hatt et drapsforsøk på Torshov, et drapsforsøk på Furuset og nå denne veldig alvorlige hendelsen i Brugata, sier Metlid til Dagbladet.

- Men vi ser ingen sammenheng mellom disse hendelsene, og det er veldig ulike type aktører som har vært involvert i dem.

Metlid, som er leder for Felles enhet for etterretning og etterforskning (FEE) ved Oslo politidistrikt, understreker at politiet følger situasjonen nøye og har iverksatt målrettet innsats inn mot flere miljøer og deler av byen.

- Vi befinner oss helt klart i en mer aktiv periode nå, hvor vi vurderer at noen miljøer og aktører står i et høyt spenningsnivå.

OSLO: Natt til søndag 27. november ble en mann i 20-årene skutt og drept på Grønland i Oslo. Gjerningspersonen er på fri fot. Video: Javad Parsa / NTB Vis mer

Konfliktfylt

- Hva mener du med det?

- Politiet vurderer at situasjonen mellom enkelte miljøer og aktører er mer konfliktfylt nå enn tidligere. Men selv om vi vurderer spenningsnivået som forhøyet mellom enkelte miljøer, vurderer vi ikke at situasjonen vil eskalere, sier hun og fortsetter:

- Vi mener heller ikke at hendelsen i Brugata påvirker konfliktbildet i Oslo. Men generelt har vi registrert flere hendelser i høst, noe som medfører at vi følger nøye med og jobber aktivt for å forhindre at det oppstår flere voldelige konflikter.

Metlid legger til:

- Samtidig vil jeg understreke at selv om vi ikke vurderer at vi står overfor en situasjon som vil eskalere, kan vi aldri utelukke at det vil kunne forekomme enkelthendelser.

SKUTT: Innsatsleder i Oslo-politiet, Tonje Brandrud, om skyteepisoden på Torshov. Video: Maja Walberg Klev / Dagbladet TV Vis mer

Drapet i Brugata

Natt til søndag ble en mann i 20-åra skutt og drept i Brugata i Oslo. Seinere har en mann i 30-åra blitt pågrepet og siktet for drap. Innledningsvis kommuniserte politiet at drapet bar preg av å være et oppgjør mellom kriminelle, men seinere har både forsvarer Tor Even Gjendem og politiadvokat Kari Kirkhorn sagt til Dagbladet at det på nåværende tidspunkt ikke er grunnlag for å si at det dreier seg om et slikt oppgjør.

Selv om Metlid vurderer at drapet i Brugata ikke har påvirket det overordnede konfliktbildet i Oslo, opplever hun det som svært alvorlig at kriminelle benytter seg av skytevåpen.

- Det er svært alvorlig, og det skaper både uro og frykt i nærmiljøene. Vi jobber veldig aktivt med å være i forkant av slike episoder, blant annet ved å være tett på miljøene for å forebygge konflikter og avverge voldsbruk, sier Metlid.

- Hva tenker dere om hvordan dagens situasjon påvirker de øvrige innbyggerne i Oslo?

- Jeg må understreke at det generelle konfliktbildet i kriminelle miljøer i Oslo kan beskrives som tilnærmet normalt og med et moderat spenningsnivå, selv om det i enkelte miljøer åpenbart er mer spent.

- Overordnet sett viser ikke statistikken mange flere voldelige hendelser med skytevåpen og kniv nå enn tidligere år, men vi har registrert flere voldelige hendelser på kort tid i enkelte områder. Dette skaper selvfølgelig utrygghet og reaksjoner blant folk, noe som man kjenner på i byen.

OSLO: Innsatsleder Thomas Broberg sier politiet fikk meldinger om «flere smell» etter at en mann ble skutt på Kampen i Oslo søndag morgen. Video: Brage Lie Jor / NTB. Vis mer

Politiets grep

Metlid understreker at politiet har en styrket innsats mot dette og lister opp en rekke grep som politiet tar.

- Hele tida jobber vi med å tilegne oss mest mulig kunnskap om konflikter mellom enkelte miljøer for å forhindre eskalering og at alvorlige voldshendelser finner sted. Vi er i kontakt med personer og miljøer som utgjør en del av det kriminelle bildet i Oslo og vi følger nøye med på spenningsnivået.

Metlid sier at det er en sentral oppgave for politiet å forsøke å forhindre at alvorlige konflikter oppstår.

- Dette gjør vi for eksempel ved å være synlig til stede og tilgjengelige i nærområder, jobbe målrettet med å ta ned konflikter, eller ved å sette inn forebyggende og avvergende tiltak for å forsøke å være i forkant, sier hun og avslutter:

- I tillegg jobber vi godt med etterforskning og oppklaring av saker med den hensikt å unngå at det oppstår voldsspiraler og hevnaksjoner. Blant annet innebærer dette å prioritere enkelte straffesaker, for eksempel straffesaker som involverer vold og kriminelle nettverk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer