Høy spritpris = høy Hagen

Frp får rekordhøy oppslutning på gallupene alt før debatten om avgiftsnivået på alkohol tar av. En ny meningsmåling viser at 85 prosent av velgerne vil redusere alkoholavgiftene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lavere alkoholavgifter er blant Frp's tre hovedprioriteringer i budsjettforhandlingene med regjeringspartiene. Ifølge meningsmålingen Sentio/Din statistikk har utført for Vin- og brennevinsimportørene, vil 93 prosent av Høyres velgere, 85,9 prosent av Ap's, 79,4 av SVs og 48 prosent av KrFs velgere redusere alkoholavgiftene. Men disse velgernes talsmenn på Stortinget vil noe annet, i hvert fall på kort sikt.

Øker avgiftene

Høyre og KrF går i forslaget til statsbudsjett for neste år inn for å øke alkoholavgiftene for neste år med 2,2 prosent, det vil si en oppjustering i takt med prisstigningen. Ap har som offisiell politikk å bringe avgiftsnivået «ned mot EU-nivå», men vil neppe prioritere dette i forbindelse med høstens dragkamper om budsjettet.

Dermed har Carl I. Hagen og lederen for Stortingets finanskomité, Siv Jensen, ryddet banen for konkurrenter.

De vil utvilsomt høste rungende applaus blant alle de andre partienes velgere når de forlanger betydelige reduksjoner i avgiftsnivået nå.

I prinsippet for

- Det er ikke sånn at nordmenn må beskyttes så veldig mot seg selv. Og vi må se sammenhengen mellom priser, smugling og grensehandel, sa Siv Jensen under en debatt mellom Stortingets finanspolitikere under en stor vinmesse i Oslo Konserthus i går. Der kom det også fram at et stort politisk flertall i prinsippet er for lavere avgifter. Selv SV, som ønsker å bruke avgifter for å holde totalkonsumet - og dermed også alkoholens skadevirkninger - nede, har tatt til orde for lavere priser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer