Høy spritpris = høy Hagen

Frp får rekordhøy oppslutning på gallupene alt før debatten om avgiftsnivået på alkohol tar av. En ny meningsmåling viser at 85 prosent av velgerne vil redusere alkoholavgiftene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lavere alkoholavgifter er blant Frp's tre hovedprioriteringer i budsjettforhandlingene med regjeringspartiene. Ifølge meningsmålingen Sentio/Din statistikk har utført for Vin- og brennevinsimportørene, vil 93 prosent av Høyres velgere, 85,9 prosent av Ap's, 79,4 av SVs og 48 prosent av KrFs velgere redusere alkoholavgiftene. Men disse velgernes talsmenn på Stortinget vil noe annet, i hvert fall på kort sikt.

Øker avgiftene

Høyre og KrF går i forslaget til statsbudsjett for neste år inn for å øke alkoholavgiftene for neste år med 2,2 prosent, det vil si en oppjustering i takt med prisstigningen. Ap har som offisiell politikk å bringe avgiftsnivået «ned mot EU-nivå», men vil neppe prioritere dette i forbindelse med høstens dragkamper om budsjettet.

Dermed har Carl I. Hagen og lederen for Stortingets finanskomité, Siv Jensen, ryddet banen for konkurrenter.

De vil utvilsomt høste rungende applaus blant alle de andre partienes velgere når de forlanger betydelige reduksjoner i avgiftsnivået nå.

I prinsippet for

- Det er ikke sånn at nordmenn må beskyttes så veldig mot seg selv. Og vi må se sammenhengen mellom priser, smugling og grensehandel, sa Siv Jensen under en debatt mellom Stortingets finanspolitikere under en stor vinmesse i Oslo Konserthus i går. Der kom det også fram at et stort politisk flertall i prinsippet er for lavere avgifter. Selv SV, som ønsker å bruke avgifter for å holde totalkonsumet - og dermed også alkoholens skadevirkninger - nede, har tatt til orde for lavere priser.

Ap's Svein Roald Hansen mener det særnorske avgiftsnivået ville vært en saga blott dersom folk hadde lyttet til Ap's råd i 1994 og blitt medlemmer i EU. Han er dessuten enig med Siv Jensen i at avgiftsnivået må reduseres med et skikkelig jafs, slik at forbrukerne merker det. Først da vil det også kunne redusere grensehandel og smugling.

Den nevnte meningsmålingen viser at nesten to tredjedeler av alle spurte tror at billigere alkohol også ville være det beste middel i kampen mot spritsmugling.

FOLKETS RØST: Carl I. Hagen taler åpenbart folkets sak når det gjelder avgiftsnivået på alkohol.