Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høy status gir flere selvmord

Selvmord forekommer dobbelt så ofte blant unge kvinner som har vokst opp i Vellykkede hjem. Det viser ny og omfattende forskning fra Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er første gang i Norge at forskere har sett på forholdet mellom sosial status i barndommen og selvmordsrisiko i voksen alder.

Resultatene viser at kvinner mellom 25-35 år som har vokst opp i hjem hvor foreldrene har statusyrker, høy inntekt eller høy utdanning, har høyere selvmordsrisiko enn kvinner fra hjem der foreldrene har lav inntekt og grunnskoleutdanning.

-  Dette er uavhengig av kvinnens sosiale status som voksen, sier en av forskerne bak studien, Bjørn Heine Strand, direktør i Avdeling for helsestatistikk, Divisjon for epidemiologi ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Større forventningspress

-  Det kan tenkes at jenter fra familier med høy status blir utsatt for et større forventningspress både i utdanning- og jobbsituasjon, og at det kan bli et sprik mellom forventning og realitet, sier Lars Mehlum, professor i suicidologi.

-  Sammenhengen mellom å komme fra en familie med høy status og selvmord i voksen alder er et trekk jeg tror kan se annerledes ut om 50 år, hvis vi lykkes med å finne balansen mellom de ulike rollene kvinner har i samfunnet, sier Lars Mehlum.

- Kanskje dette er et overgangsfenomen mellom ulike typer samfunn. Det må flere studier til av hva som kjennetegner enkeltpersoner som begår selvmord, sier han.

Lav selvfølelse

LAV SELVFØLELSE: Mange måler seg opp mot et uoppnåelig ideal. Foto: BJØRN HALFDANSEN
LAV SELVFØLELSE: Mange måler seg opp mot et uoppnåelig ideal. Foto: BJØRN HALFDANSEN Vis mer

Gudrun Dieserud, selvmordsforsker ved Divisjon for psykisk helse ved Folkehelseinstituttet sier selvmordsrisiko blant annet er knyttet til lav selvfølelse.-  Forskning viser at selv uvanlig begavete barn og unge kan føle seg utilstrekkelige når de måler egne ytelser opp mot et uoppnåelig ideal. I denne forskningen legges det vekt på at selvfølelsen er sterkere knyttet til det å være flink enn til å utvikle et bredere sett av personegenskaper, sier Dieserud.

Tidligere undersøkelser viser at kvinnelige leger har høyere selvmordsrisiko sammenliknet med andre yrkesgrupper.

Forebygge

Menn begår selvmord tre ganger så ofte som kvinner når man ser på antall selvmord per 100 000 personer. Men sammenhengen mellom barndomsstatus og selvmordsrisiko gjelder ikke menn like mye.

For menn har derimot egen inntekt og utdanningsnivå mye å si. En ung mann med ungdomsskole har tre ganger så høy risiko for å begå selvmord som en mann med utdanning fra universitet. Når det gjelder inntekt har en mann med lav eller ingen inntekt fem til seks ganger høyere risiko for å begå selvmord enn en som tjener bra.

-  Det faktum at det er motsatt for kvinner og menn er noe vi må følge opp. Vi må finne ut av hva man må gjøre for å forebygge, sier Mehlum.Resultatene er nylig publisert i tidsskriftet Social Science & Medicine.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling