Høy status gir flere selvmord

Selvmord forekommer dobbelt så ofte blant unge kvinner som har vokst opp i Vellykkede hjem. Det viser ny og omfattende forskning fra Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er første gang i Norge at forskere har sett på forholdet mellom sosial status i barndommen og selvmordsrisiko i voksen alder.

Resultatene viser at kvinner mellom 25-35 år som har vokst opp i hjem hvor foreldrene har statusyrker, høy inntekt eller høy utdanning, har høyere selvmordsrisiko enn kvinner fra hjem der foreldrene har lav inntekt og grunnskoleutdanning.

-  Dette er uavhengig av kvinnens sosiale status som voksen, sier en av forskerne bak studien, Bjørn Heine Strand, direktør i Avdeling for helsestatistikk, Divisjon for epidemiologi ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Større forventningspress

-  Det kan tenkes at jenter fra familier med høy status blir utsatt for et større forventningspress både i utdanning- og jobbsituasjon, og at det kan bli et sprik mellom forventning og realitet, sier Lars Mehlum, professor i suicidologi.

-  Sammenhengen mellom å komme fra en familie med høy status og selvmord i voksen alder er et trekk jeg tror kan se annerledes ut om 50 år, hvis vi lykkes med å finne balansen mellom de ulike rollene kvinner har i samfunnet, sier Lars Mehlum.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.