Høy stemning da astronauter drakk resirkulert urin

- Smaken er nydelig.

URINBAR: Et nytt gjenvinningssystem på ISS sikrer astronautene drikkevarm i form av resirkulert urin, svette og kondens. Foto:REUTERS/NASA/SCANPIX
URINBAR: Et nytt gjenvinningssystem på ISS sikrer astronautene drikkevarm i form av resirkulert urin, svette og kondens. Foto:REUTERS/NASA/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Astronauter på Den internasjonale romstasjonen (ISS) markerte en viktig milepæl da de omsider kunne skåle i resirkulert urin.

- Smaken er nydelig, sa amerikanske Michael Barrat da mannskapet på ISS for første gang prøvde ut et nytt system for gjenvinning av urin, svette og kondens.

Systemet ble montert på stasjonen i fjor høst, men kunne ikke tas i bruk før vannkvaliteten var testet i et jordisk laboratorium. Onsdag amerikansk tid kunne astronautene for første gang smake på de dyrebare dråpene.

- Fram til nå har dette vært science fiction. Alle har snakket om å gjenvinne vann i et lukket system, men ingen har noen sinne gjort det, påpekte Barrat.

Resirkuleringen fungerer ved at astronautenes urin føres fra romstasjonens toalett til en stor tank hvor den kokes. Dampen blir til drikkevann, mens avfallsstoffene kastes.

Systemet blir avgjørende når mannskapet på ISS skal utvides fra tre til seks personer. Det vil også bli brukt dersom planene om å sende mennesker til planeten Mars noen gang blir realisert.


(NTB)