Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høy valgdeltakelse i Nederland

Klokka 13.45 lå valgdeltakelsen på 33 prosent. 

KØ: Utenfor et valglokale i Amsterdam i dag, hadde nederlendere stilt seg i kø. Foto: AP / NTB Scanpix
KØ: Utenfor et valglokale i Amsterdam i dag, hadde nederlendere stilt seg i kø. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 13.45 onsdag kunne gallupinstituttet Ipsos melde at én av tre velgere hadde avgitt stemme, en betydelig økning sammenlignet med forrige valg i 2012.

Det store spørsmålet var hvor mange stemmer som ville gå til høyrepopulisten Geert Wilders og hans parti PVV.

De siste meningsmålingene før valget viste en nedadgående trend for Wilders, mens Rutte økte sin ledelse.

-Har satt vårt preg

Wilders avla stemme på en skole i Haag klokka 09 onsdag morgen, med store sikkerhetstiltak og stort frammøtte av pressefolk. Der gjentok han sitt poeng om at han uansett har vunnet fordi andre partier har begynt å etterape ham.

- Vi har satt vårt preg på valget. Alle snakker om våre saker, sa Wilders.

Senere på formiddagen var det Mark Ruttes tur til å legge sin stemme i urnen.

Rutte er inne i sin andre periode som statsminister. Hans høyreliberale parti VVD fikk 26,6 prosent av stemmene i valget i 2012. På de siste målingene før onsdagens valg lå oppslutningen i snitt på rundt 17 prosent, ifølge nettstedet Peilingwijzer.

Det var likevel nok til en klar tetposisjon i det svært fragmenterte partilandskapet i Nederland.

Store bevegelser

Wilders og PVV lå på 2. plass med rundt 14 prosent på de siste målingene før valget, mens Sybrand Buma og hans kristendemokratiske parti CDA pustet Wilders i nakken med en oppslutning på rundt 13 prosent og en sterkt oppadgående trend.

Trenden pekte også oppover for det grønne partiet GroenLinks og progressive D66.

Den største taperen på målingene var Ruttes koalisjonspartner siden 2012, sosialdemokratiske PvdA, som ble spådd en oppslutning på rundt 7 prosent, ned fra 24,8 i valget i 2012.

Advarsel fra Rutte

Rutte advarte velgerne mot å ta en VVD-seier på forskudd. I et forsøk på å mobilisere så mange hjemmesittere og tvilere som mulig sa han at det var fare for at nederlenderne torsdag morgen ville stå opp og finne ut at «Geert Wilders leder det største partiet».

Da Rutte avla stemme, snakket han om hvordan man nå hadde en mulighet til "å stanse feil type populisme".

- Dette er det tredje valget, etter brexit og etter valget i USA. Vi har kommende valg i Frankrike og Tyskland. Dette er en sjanse for et stort demokrati som Nederland til å hindre en dominoeffekt som medfører feil type populisme, sa Rutte.

Valget følges med argusøyne av omverdenen og ses på som en indikasjon på hvor sterke de høyrepopulistiske strømningene er i Europa foran valgene i Frankrike og Tyskland.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media