Høyblokka åpnes for publikum

I helga kan alle som vil se skadene etter terroranslaget.

SE SELV: Slik ser regjeringsbygget ut fra utsiden. Nå kan de som vil se innsiden av bygget.  Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
SE SELV: Slik ser regjeringsbygget ut fra utsiden. Nå kan de som vil se innsiden av bygget. Foto: Øistein Norum Monsen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bygget er i dag tomt og nedstrippet, men det er likevel ikke vanskelig å forestille seg hvilke krefter som har vært i sving. Vinduene er borte, trappetrinnene er flere steder sikret med stropper og deler av gelenderet er ødelagt. Heisene er fjernet og de tomme heissjaktene står igjen som store, åpne sår.

Voldsomme krefter - Det var solide branndører i alle etasjer. Trykket var så sterkt at ståldørene ble brettet rundt hjørnene og så ut som en L etterpå. Det sier litt om hvilke krefter som var i sving, sier kommunikasjonsrådgiver Pål Weiby i Statsbygg.

Tirsdag fikk pressen omvisning i det ødelagte bygget. Lørdag og søndag slipper publikum inn mellom klokken 12 og 15. Det vil bli innslipp i puljer, og Statsbygg regner med å ha kapasitet til å vise rundt 600-800 personer.

Del av Statsbygg-arrangement I alt åpner 105 bygg og hager i Oslo sine dører for publikum til helga. Også R4 i Regjeringskvartalet kommer til å ha åpent hus. Også denne bygningen, som ligger rett over veien for Høyblokka og har helikopterdekk på taket, ble sterkt ødelagt i terrorangrepet 22. juli 2011.

(©NTB)