Høybråten heller mot høyre

Dagfinn Høybråten mener Krf bør gå for regjeringsskifte.

SKIFTE: Krfs Dagfinn Høybråten mener partiet kan legge planen om et samarbeid med Arbeiderpartiet død. Utenriksminister Jonas Gahr Støre  (t.h).
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
SKIFTE: Krfs Dagfinn Høybråten mener partiet kan legge planen om et samarbeid med Arbeiderpartiet død. Utenriksminister Jonas Gahr Støre (t.h). Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Dagfinn Høybråten (KrF) lekte tidligere med tanken på å samarbeide med Jens Stoltenberg, men har nå gitt opp de rød-grønne.

- Krf må gå for skifte

-Jeg tror vi kan se bort ifra at den rød-grønne regjeringen ryker før valget. Det kunne ha skapt et nytt rom for sentrum i samarbeid fra sak til sak med en ren AP-regjering. Nå må vi gå ut fra at de rød-grønne går til valg på fire nye år sammen. Da bør KrF gå for et skifte, sier Dagfinn Høybråten (KrF) til Stavanger Aftenbladet.

Det vakte mye oppmerksomhet da den tidligere partilederen i vinter utfordret de som mener at KrF må gå til høyre for å få støtte i viktige verdisaker. Rogalandsrepresentanten pekte på at KrF ikke nødvendigvis hadde mest til felles med høyre-siden i verdispørsmål og sa at de som utelukket et regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet gikk på politisk autopilot.

- Jeg har aldri lagt skjul på at det ville være spennende og utforske hva vi kunne fått til om Ap ble sittende alene i regjering og søkte seg mot sentrum. Nå er det toget gått, sier Høybråten. Dermed mener han KrFs alternativer er klare etter valget neste høst.

Åpner for borgerlig samarbeid

- KrF må nå gå inn for regjeringsskifte når det åpenbare alternativet er at vi kan få en rødgrønn regjering i sammenhengende 12 år, sier Høybråten.

-Altså inngå i det borgerlige samarbeidet med Høyre, FrP og Venstre?

- Vi må enten gå ombord eller stå utenfor og akseptere at en ikke-sosialistisk regjering blir dannet. Hva vi lander på, handler om politisk gjennomslag og tallmessig styrke. Partileder Knut Arild Hareide sier vi skal konkludere i september, og det forholder jeg meg til, sier Høybråten.

Partiledelsen lytter
2. nestleder i Krf Bjørg Tysdal Moe sier hun er lydhør for Høybråtens forslag.

- Jeg har stor respekt for Dagfinn, og han har jo et godt grunnlag for å resonere slik han gjør, sier Moe til Dagbladet.

Moe sier hun likevel ikke vil konkludere like bastant som Høybråten gjør. Til syvende og sist er det sakene som vil være viktig for Krf framover som vil avgjøre hvem de vil samarbeide med.

- Uansett hvilket parti vi ønsker å samarbeide med vil det føre med seg plusser og minuser. Det er nettopp derfor det er debatt internt i partiet nå, sier Moe.

 


LYTTER: 2.nestleder i Krf,  Bjørg Tysdal Moe sier at hun hører på det Høybråten sier. Foto: Trond Sørås / SCANPIX
LYTTER: 2.nestleder i Krf, Bjørg Tysdal Moe sier at hun hører på det Høybråten sier. Foto: Trond Sørås / SCANPIX Vis mer