Høybråten i januar: Abort er alltid galt. Høybråten i går: Abort kan forsvares

I januar i år mente Dagfinn Høybråten at abort etter voldtekt er galt. I går snudde han og slo fast at abort kan forsvares i en nødssituasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For ikke å la det være noen tvil om hva helseministeren faktisk mente 18. januar i år:

- Hvis en jente blir gravid etter voldtekt, vil du da likevel anbefale henne å ta abort? spurte VGs reporter.

- Jeg vil synes det er en fortvilet vanskelig situasjon. Men mitt råd vil nok uansett være at barnet skulle få leve.

- Uansett hva det gjør med morens liv?

- Ja. Men jeg har respekt for at andre mennesker har et annet syn på det, svarte Dagfinn Høybråten.

- Skjevt inntrykk

Sitatene ovenfor ble, ifølge VG, oversendt og godkjent av helseministeren. I ettertid har han ikke gjort noe for å distansere seg fra svaret - inntil i går. Det skjedde etter at Dagbladet brakte det fram i lyset igjen, og Høybråten ble konfrontert med uttalelsene sine, halvannen måned før det viktige ledervalget i KrF. Der er Høybråten i realiteten eneste kandidat.

Overfor Dagbladet hevdet imidlertid Høybråten i går ettermiddag at han ikke har endret syn.

- Det jeg sa til VG, var svar på et annet spørsmål av personlig karakter. Da jeg fikk intervjuet til gjennomlesing, ba jeg om at dette ble tatt ut. Men det ble bare delvis etterkommet. Derfor ga svaret et skjevt inntrykk av mitt syn, sier Høybråten.

- Jeg mener abort kan forsvares etter en voldtekt. Det svaret jeg ga VG, åpner også for det. Men jeg ville svart annerledes på det generelle spørsmålet om politisk holdning i dag.

Politisk svar

- Hva ville du svart i dag?

- Jeg ville gitt det politiske svaret: At abort er en nødløsning, men voldtekt kan være en nødssituasjon hvor abort kan være riktig.

- Har du ett personlig/etisk og ett politisk syn på abort?

- Nei, ikke ett etisk og ett politisk svar, men i noen tilfeller kan det være ett politisk svar og ett personlig svar på spørsmål. Det kan være jeg har svar på spørsmål i mitt liv som jeg ikke ville overføre til politikken. Det ligger en samfunnsmessig og etisk tenkning bak hva som er rett, og hva som er gjennomførbart. Jeg er for eksempel avholdsmann, men jeg kunne aldri tenke meg å forby alkohol.

- Så overført til abortsaken, du er mot abort, men vil ikke gå mot abort etter voldtekt?

- Korrekt, jeg vil ikke forby abort i nødssituasjoner.

Bondevik rykket ut

Tidligere på dagen, i forbindelse med et besøk hos Frelsesarmeen, ga Høybråten inntrykk av at Dagbladet hadde skapt uklarhet om abortsynet.

- I politikken må en finne seg i at ting ikke er helt presise, sa han til TV2 Nettavisen.

Statsminister Kjell Magne Bondevik rykket før helga ut i Aftenposten for å rette opp inntrykket av Høybråten som en «fundamentalist» og «mørkemann». I går svarte helseministeren selv:

- Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i bildet av meg som mørkemann. Det gjør heller ikke folk som kjenner meg.

- Men det er jo god Dagblad-tradisjon å drive kristenhets. Det har Dagbladet gjort til alle tider, legger Høybråten syrlig til.

Han sikter blant annet til avisas søkelys de siste dagene på hans religiøse overbevisning: Forkynner i misjonsmenigheten.Mener det Norge trenger er Jesus.Tror på helbredelse ved bønn.Har eget kapell på stabburet.

Ytterste høyre fløy

Høybråtens kandidatur som ny KrF-leder ble i går omfavnet av Finn Jarle Sæle, Kåre Kristiansen og Gunnar Prestegård, kjente talsmenn for ytterste høyre fløy i partiet.

Høybråten avviser fortsatt å la seg intervjue om sine mer generelle politiske standpunkter, som ifølge ham i realiteten er partilederspørsmål. Han vil ikke kommentere hvorvidt han står for en konservativ retning i KrF, noe flere av hans støttespillere mener.

- Jeg har ennå ikke blitt spurt om å bli partileder. Hvis den situasjonen blir aktuell, skal jeg svare på alle disse spørsmålene, sier Høybråten.

- Du får varm støtte fra KrF-veteranene Kåre Kristiansen, Gunnar Prestegård og Finn Jarle Sæle.

- Ja, fra dem også.

- Og du blir sett på som en som kan få tilbake velgere KrF har mistet til Frp.

- Det er en viktig oppgave å ta tilbake de velgerne. Det er ingen tvil om at vi lekker til Frp. Men oppgaven er mye større enn det, sier Høybråten, som forsikrer at han ikke har noe annet syn på Israel enn statsminister Kjell Magne Bondevik.

- NØDLØSNING: - Abort er en nødløsning, men voldtekt kan være en nødssituasjon hvor abort kan være riktig. Og jeg er ingen mørkemann, sier Dagfinn Høybråten til Dagbladets reporter. I går besøkte han Frelsesarmeens helsestasjon i Oslo.