Høybråten om fattigdoms-bekjempelsen: -  Går for tregt

Arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten er slett ikke fornøyd med tempoet i kampen mot fattigdom. I det kommende statsbudsjettet lover han synlige tiltak for å få opp farten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld møtte han blant andre Jens Stoltenberg til debatt i NRKs «Standpunkt» om Fattig-Norge. Ap-lederen fulgte opp Bjarne Håkon Hanssens liste over regjeringens usosiale kutt i gårsdagens Dagbladet.

-  Bjarne Håkon Hanssen skyter langt over mål når han beskylder oss for usosiale kutt. Vi følger opp «arbeidslinja» til Arbeiderpartiet. At folk skal ha jobb heller enn trygd.

Det er unyansert og uriktig å framstille dette som om Ap sitter med løsningen og vi har «tukla det til», sier Høybråten.

Vil forenkle

-  Folk må ikke låses fast i ytelser fra det offentlige. Veien fra trygd til arbeid må bli bredere og enklere, sier Høybråten. Han peker også på at en del ordninger er kraftig forbedret, for eksempel stønaden til folk som skal reetablere seg i arbeidslivet, og dem som går på attføring.

-  Enslige forsørgere er et annet eksempel. Her kuttet Arbeiderpartiet overgangstida fra ti til tre år. Vi har forbedret denne ordningen, sier Høybråten. Han viser også til at Ap-regjeringer har strammet inn på de medisinske grunnene som gir rett til støtte.

Utålmodig

-  Kuttlista deres er mye lengre enn vår. Så lang at jeg aldri vil få den på trykk i Dagbladet, sier Dagfinn Høybråten.

-  I 2002 la regjeringen fram en tiltaksplan for fattigdom med et tidsperspektiv fram til 2005. Er du fornøyd med oppfølgingen?

-  Jeg er utålmodig etter å se flere og bedre resultater. Men vi gjør mye, og på mange områder ser vi at det virker. Likevel, jeg kan ikke som rimelig nyslått sosialminister slå meg på brystet og si at det er bra nok. Vi må videre, og ting må skje raskere, sier Høybråten. Han avviser at regjeringen tar fra de nest fattigste.

-  Tiltakene vil hjelpe og løfte også dem, sier han.

-  I meldingen var regjeringens visjon at «ingen skal leve i fattigdom». Vi er ikke der?

-  Nei, og det er en av grunnene til at jeg har gitt meg i kast med denne jobben. Noe av det viktigste blir å slå ned veggene mellom sosialtjenesten, trygdeetaten og arbeidsmarkedsetaten.

-  Fattigdom er en hjertesak for KrF, var det derfor du og partiet ville ha det nye Arbeids- og sosialdepartementet?

-  Ja!