HÅPER PÅ AP:  I ett avskjedsintervju med Vårt Land sier tidligere KrF-leder Dagfinn Høybråten at han håper Ap vil samarbeide med KrF. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
HÅPER PÅ AP: I ett avskjedsintervju med Vårt Land sier tidligere KrF-leder Dagfinn Høybråten at han håper Ap vil samarbeide med KrF. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

Høybråten tror Ap-samarbeid er mulig

Tidligere KrF-leder Dagfinn Høybråten håper partiet en gang kan bli tatt inn i varmen av Ap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høybråten sier i et avskjedsintervju med Vårt Land at Kristelig Folkeparti er det eneste reelle sentrumspartiet igjen på Stortinget. Dermed må de kunne danne allianser begge veier, men først må det rødgrønne samarbeidet ta slutt.

- Lenger fram kan det åpne seg et større rom, der et mer samlet sentrum kan samarbeide til venstre for seg, akkurat som vi tradisjonelt har gjort til høyre. I prinsippet er det mulig, men det forutsetter en annen tyngdefordeling enn i dag, sier han.

Høybråten begynner 1. mars som generalsekretær i Nordisk Ministerråd, etter å ha jobbet for KrF siden han var i tenårene. Han mener Arbeiderpartiet må bli mykere i klypa mot mindre partier enn de har vært mot SV og Sp, dersom de skal kunne danne regjering med KrF.

- Dessuten må Ap slippe bort de spisse kantene fra den rødgrønne perioden. Det gjelder spesielt områder som kristendom i skolen, ideell sektor og sorteringssamfunnet, sier han til avisa.

Høybråten er ikke fornøyd med tidligere sentrumskolleger. Han mener Senterpartiet har bundet seg for sterkt til SV, og uttrykker stor overraskelse over en stadig sterkere liberal utvikling i Venstre. Han tror imidlertid også et sentrumssamarbeid er mulig i framtida.

(NTB)