VIL JUSTERE: KrF-leder Dagfinn Høybråten avbildet i forbindelse med at han talte til landsstyret i Kristelig Folkeparti i går ettermiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
VIL JUSTERE: KrF-leder Dagfinn Høybråten avbildet i forbindelse med at han talte til landsstyret i Kristelig Folkeparti i går ettermiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer

Høybråten vil justere kursen til Nav-reformen

Deler av reformen og Navs organisering må endres, mener reformens far.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Deler av Nav-reformen og Navs organisering må endres, mener reformens far, KrF-leder Dagfinn Høybråten. Torsdag møter han arbeidsminister Dag Terje Andersen om saken.

- Når det gjelder Nav, så har regjeringen tryna, for å si det rett ut, sier leder Dagfinn Høybråten i Kristelig Folkeparti til NTB.

Nav-reformens far er lite imponert over situasjonen i Nav, og legger hovedansvaret på regjeringen. Kursen må justeres, mener han.

- Ja, jeg har bedt arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) om å samarbeide med opposisjonen om dette, og det har jeg blitt lovet. Derfor skal alle partilederne i opposisjonen møte statsråden torsdag, sier Høybråten.

- Dårlig service

Høybråten mener det er tatt for lite hensyn til kulturforskjeller i de tre etatene som er slått sammen til Nav, og han er sterkt kritisk til at fagekspertene i Nav-systemet er tatt ut av førstelinjen, der Nav møter sine brukere.

- Det gir dårligere service. Nav må ha de beste folkene i front, sier Høybråten, som mener regjeringen har feilet på personlig krisehåndtering.

Opposisjonen har bedt Andersen komme til Stortinget for å orientere om krisen i Nav og hvordan regjeringen håndterer den. Det har statsråden så langt avvist å gjøre med henvisning til at det kommer en stortingsmelding om temaet 20. mars.

Sponheim: - Enkelt

Mediene har fortalt om at overbelastning og samarbeidsproblemer i Nav-systemet har ført til at brukere er blitt henvist til sosialhjelp i påvente av sterkt forsinkede dagpenger.

Venstre-leder Lars Sponheim gjentok lørdag sitt forslag om å gi dagpengesøkere midlertidig tidligutbetaling i påvente av at søknadene blir behandlet. Om utfallet av behandlingen viser at søkeren skulle hatt mer utbetalt, så kan vedkommende få det etterbetalt, mener Sponheim.

- Så enkelt kan det gjøres. Jeg har stor respekt for de ansatte i Nav, som bygger den største organisatoriske elefant vi har, med en eier som ikke gir den mat nok til å vokse, sa Sponheim da han talte til landsstyret lørdag.

(NTB)