Høybråtens løftebrudd

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Vi er rungende enige med helseminister Dagfinn Høybråten som i fjor uttalte at det neste år ville være nødvendig å bevilge 1,2 milliarder kroner til opptrappingsplanen for psykiatrien for å holde tritt med løftene. Nå har han i stedet kutter en halv milliard, forlenget opptrappingsperioden med to år og utropt seg selv til ministeren som gjennom tidene har gitt mest til psykiatrien.
  • Allerede i fjor lå bevilgningene mange runder etter skjema. Til sammen skulle psykiatrien få 24 milliarder fra 1999 til 2006. I år er det klart at regjeringen har lagt om til nytt skjema, og forbløffede P2-lyttere kunne fredag høre statssekretær Kristin Ravnanger i Helsedepartementet forklare de svake rundetidene som om det egentlig dreide seg om en forbedret satsing. Ravnanger var ikke snauere enn at hun inviterte en kritisk generalsekretær i Rådet for psykisk helse, Tor Øystein Vaaland, til å støtte regjeringens mål om et bedre tilbud til pasienter med psykiske problemer. Enda Vaaland var møtt fram for å påpeke at regjeringens kutt er et svik mot de samme pasientene. Heldigvis er det langt mellom hver gang vi hører en så absurd argumentering for å bortforklare et betydelig politisk løftebrudd.
  • Opptrappingsplanen kom i stand fordi forholdene innen psykiatrien var så kritikkverdige at uten en kjempeinnsats ville vi ikke bli i stand til å ta skrittet over i moderne tid innen dette helseområdet. Vi er underveis mot en desentralisert og åpen psykisk helsetjeneste, en hel tidsalder vekk fra de skandalebefengte sentralinstitusjonene. En ny åpenhet har også hjulpet syke mennesker til å søke hjelp, og redusert skammen og tabuene rundt psykiske lidelser. Likevel har vi langt igjen. Nedleggelser av institusjoner går raskere enn vi klarer å etablere nye lokale tilbud. Pasienter skrives alarmerende ofte ut til en tilværelse uten bolig eller noen form for faglig oppfølging. Og aller verst er det innen barne- og ungdomspsykiatrien.
  • Dette er alvorlig i et helhetsperspektiv der vi også ser hvordan rusproblemer og psykiske lidelser er knyttet sammen med en bortimot gordisk knute. Utfordringene er så store at statssekretæren må begynne å tenke seg om.