Høydesjokk for Märtha Louise

LA PAZ, Bolivia (Dagbladet): Etter å ha vært på reisefot i over 24 timer ankom prinsesse Märtha Louise i går den bolivianske hovedstaden La Paz, 4000 meter over havet. Organisasjonene Märtha skal besøke advarer prinsessen mot høydesyke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prinsesse Märtha Louise skal i løpet av den kommende uka besøke tre ulike norske misjonsorganisasjoner i Bolivia og Peru. Programmet er tett, og prinsessen er derfor blitt bedt om å ta forholdsregler mot høydesyke i La Paz.

Lufta i den bolivianske hovedstaden er veldig tynn, og det er vanlig at gjester som ikke er vant med slike høyder, plages med kvalme og føler seg uvel de første dagene. Spesielt dersom de utsettes for stress.

Skal hvile ut

- Vi har fått beskjed om at vi må drikke mye vann og ta det med ro de første dagene, sier assisterende kabinettsekretær Knut Brakstad.

Prinsessen brukte derfor mesteparten av dagen til å hvile ut etter den over 24 timer lange reisen. Det virket imidlertid ikke som om reisen hadde tappet prinsessen helt for krefter. Hun ble ønsket velkommen til Bolivia av generalkonsul Ian Hornsby og ambassadør Sissel Breie fra det norske konsulatet i landet.

- Har pressen hatt en fin reise? undret prinsessen etter ankomst, overfor horden av norske journalister som har fulgt med på reisen.

Narko-problemer

Prinsessen kommer til et land i uro. Ifølge misjonsselskapene er klasseskillet i Bolivia stort. På kjøreturen inn fra flyplassen fikk prinsessen se hvordan levestandarden er for La Paz-innbyggere som stort sett er indianere av opprinnelse. Selve sentrumskjernen der de rike innbyggerne holder hus, ligger nede i ei grop, mens de fattige bor i mindre skur og hytter oppetter fjellsiden.

Bolivia er et av de landene i verden som har størst problemer med narkotikaproduksjon. I et forsøk på å komme kokainproduksjonen til livs har den amerikanske staten skutt inn flere hundretalls millioner kroner.

På sin rundreise i Sør-Amerika får prinsessen se de store skjevhetene i samfunnet. Kontrastene vil bli store. I går kveld spiste hun tre retters middag sammen med ministere og representanter fra regjeringen samt en mengde politisjefer og lokalpolitikere. I morgen skal hun se en helt annen virkelighet når hun sammen med Misjonsalliansen besøker hovedstadens slumområder.

Holdt tale

- Gjennom misjonsorganisasjonenes arbeid skjer det en viktig og betydelig informasjon om menneskers leveforhold i andre deler av verden. Det er viktig for til enhver tid å holde engasjementet og interessen for medmenneskelig bistand levende, sa prinsesse Märtha Louise i sin tale under middagen.

OPPLAGT: Prinsesse Märtha Louise ble ønsket velkommen av generalkonsul Ian Hornsby og ambassadør Sissel Breie fra det norske konsulatet i Bolivia.