Høye avgifter skaper handelslekkasje

- Avgiftsøkningen er kanskje ikke noe alvorlig problem for oss. Verre er det at folk kjøper med seg andre varer også. Dermed forårsaker folks trang til rimelig tobakk stor handelslekkasje, sier advokat Arne Falch ved Tobakksindustriens felleskontor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Falch mener at rundt 15 prosent av tobakksalget her i landet allerede skjer uten avgifter. Etter nyttår venter bransjen en økning til 20 prosent:

 - Da tenker jeg både på det lovlige tax free-salget på ferger og lufthavner. Når de nye avgiftene kommer, vil det trolig øke med ytterligere fire-fem prosent, sier han.

Regjeringens moral

Falch synes det er på tide at Regjeringen nå ser på sin egen moral framfor å moralisere over folks gjøren og laden.

 - Poltikerne burde lage regler som er mulig å overholde, og ikke tvinge folk til å begå umoralske handlinger, er hans oppfatning.

 Tidligere opererte varehandelen med veiledende priser på tobakk, fastsatt i samsvar med avgiftsnivået og prisen fra produsent og importør. I dag er det opp til hver enkelt butikk å fastsette prisen. Dermed kan det være store sprik i prisene på sigaretter og rulletobakk fra det ene utsalgsstedet til det andre.

Vanskelig

På grunn av dette er det svært vanskelig å få tobakksbransjen til å si noe om det generelle prisnivået på sigaretter og rulletobakk etter nyttår.

 Hos Narvesen - den største kioskkjeden i Norge - får Dagbladedt :på nettet likevel opplyst at en 20-pakning sigaretter på nyåret vil koste rundt 60 kroner og en pakke rulletobakk i overkant av 80 kroner.

 De nøyaktige prisene diskuteres internt i disse dager.