TYDELIG MOT HELGESEN: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har vært tydelig mot regjeringas ulvepolitikk, men ikke like tydelig i spørsmål om fisk og kyst, sier SVs Torgeir Knag Fylkesnes. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TYDELIG MOT HELGESEN: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har vært tydelig mot regjeringas ulvepolitikk, men ikke like tydelig i spørsmål om fisk og kyst, sier SVs Torgeir Knag Fylkesnes. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

SVs landsmøte

Høye bølger på venstresida: - Senterpartiet har vannskrekk

SV-topp Torgeir Knag Fylkesnes sier Senterpartiet hopper bukk over kysten. Geir Pollestad i Sp svarer ved å be SV kikke på meningsmålingene. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det blåser opp til storm på venstresida. I én båt sitter SVs Torgeir Knag Fylkesnes, i den andre sitter Senterpartiet.

Fylkesnes beskylder sine tidligere regjeringskompiser i Senterpartiet for å ha vannskrekk og for å glemme kysten.

- Ja, Senterpartiet har vannskrekk, og det kjenner vi mye på i Nord-Norge, sier Troms-representanten til Dagbladet.

Han har sett seg lei av at distriktspartiet Senterpartiet «hopper bukk over kysten».

- Distriktsdebatten i Norge, som ledes av Senterpartiet, handler om kommunegrenser i indre Oppland, ulv og landbruk. Og det er selvsagt én del av distriktspolitikken, men hva med kysten? Der holder Senterpartiet konsekvent munn, sier han videre.

Ulver kommer og går. Kysten består

For eksemplifisere Senterpartiets forskjellsbehandling, trekker Fylkesnes fram fiskeriminister Per Sandberg (Frp).

- Senterpartiet har snakket om å stille mistillit til miljøvernminister Vidar Helgesen på grunn av at han ikke har fulgt opp Stortingets vedtak på ulv, slik Senterpartiet ser det. Men så ga et samlet Storting Per Sandberg beskjed i fjor om at han har gått for langt i å flytte fiskekvoter, og siden har ikke Sandberg gjort noe for å følge opp Stortingets vedtak. Jeg har forsøkt å få Senterpartiet med på å løfte saken, men det er ingen som vil, sier han og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Senterpartiet hopper bukk over kysten. Deres engasjement for distriktene stopper lenge før vannkanten.

- Bryr de seg ikke om kysten, slik du ser det?

- Ja, det viser hvor lite viktig kysten er for Senterpartiet. Nordmenn bor flest bor langs kysten, det har vi gjort i tusenvis av år. Ulver er det mange av der ute, de kommer og går, men det som skjer i fiskeripolitikken nå vil få varige konsekvenser for folk. Jeg savner Senterpartiet i denne saken.

KRITISK: SVs Torgeir Knag Fylkesnes. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
KRITISK: SVs Torgeir Knag Fylkesnes. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Vis mer

- Han står på kaia og hoier

I en annen båt, litt lenger inn mot sentrum av norsk politikk, sitter Geir Pollestad (Sp). Han er - selvfølgelig - ikke enig med sin rødgrønne kamerat.

- Dette høres ut som Fylkesnes i kjent stil, humrer han.

- Er ikke partiet ditt mer opptatt av ulv enn av fisk?

- Nei, og vi har forsøkt å sitte i båten sammen med Arbeiderpartiet og de borgerlige for å faktisk påvirke fiskeripolitikken. Fylkesnes står bare på kaia og hoier, han.

- Hvorfor vil du ikke være med på mistillit mot Sandberg?

- Vi kan ikke stille mistillit mot en Frp-statsråd for å føre Frp-politikk, svarer Pollestad.

Meningsmålinger

Han sier mange virker til å ha fått «Senterparti-skrekken» etter partiet har bykset fram på målingene den siste tida. Forrige uke lå partiet nærmest likt med Fremskrittspartiet på enkelte målinger, med en oppslutning rundt 12 prosent.

Pollestad viser til Senterpartiets utspill i går, da partiet tok tydelig avstand fra Sandbergs forslag om å gi trålere eid av fiskeindustrien evigvarende kvoter uten forpliktelser. Det samme gjorde forøvrig SV og Arbeiderpartiet, også.

- Så du er ikke enig i at Senterpartiet skriker mer Oppland og Hedmark enn Nordland og Troms?

- Absolutt ikke enig. Sist jeg sjekket, så vi bedre an enn SV i både Nordland og Troms. Og det er vel nettopp dét Fylkesnes har oppdaget, tenker jeg.