SKALKER LUKENE: Fiskebåtene lå torsdag tett i Nanfangao i det nordøstlige Taiwan. Nå skalker innbyggerne lukene for tyfonen som nærmer seg. Foto: REUTERS/Pichi Chuang
SKALKER LUKENE: Fiskebåtene lå torsdag tett i Nanfangao i det nordøstlige Taiwan. Nå skalker innbyggerne lukene for tyfonen som nærmer seg. Foto: REUTERS/Pichi ChuangVis mer

Høye fjell kan bli redningen når monster-tyfonen treffer Taiwan

Bremser tyfonen før den treffer Taiwans folkerikeste områder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jordras, enorme nedbørsmengder og en vindstyrke som i seg selv er ødeleggende er hva som venter Taiwans innbyggere fredag kveld og natt til lørdag, når tyfonen Soudelor slår inn over østkysten av øya.

Søndag etterlot tyfonen den lille øya Saipan i det vestlige Stillehavet i et komplett kaos.

Gjenoppbygges Mandag var Soudelor klassifisert som en tyfon i kategori 5, med vindstyrker på over 69 sekundmeter - og ble i medier verden over omtalt som klodens hittil verste uvær i år.

Selv om tyfonen har svekket seg siden da og torsdag kveld ble klassifisert som en tyfon i kategori 2, har den slett ikke rast fra seg.

- Innbyggere på Taiwan bør forberede seg på å bli truffet direkte av en stor tyfon. Faktisk kan tyfonen mangle lite på å gjenvinne status som en super-tyfon før den når landet fredag kveld, sier meteorolog Dave Samuhel ved meteorologinettstedet Accuweather.

Ifølge nettstedet weather.com kan Soudelor bli den sterkeste tyfonen som treffer Taiwan på tre år.

160 km/t Tyfonen treffer først østkysten med en styrke i kastene på rundt 160 kilometer i timen, og beveger seg mot vest og nordvest innover øystaten utenfor kysten av Kina.

Det er når den krysser fjellkjedene inne i landet at den kan få noen av de mest ødeleggende virkningene: Enorme nedbørsmengder på opptil 500 millimeter. Det kan igjen utløse jordskred og kraftig oversvømmelse.

Samtidig kan Taiwans høye fjell, opptil 3860 meter, bli redningen for de folkerikeste områdene på vestkysten av øya, fordi fjellene bremser farten på vinden.

Treffer Kina På meteorologibloggen til Liam Dutton på Channel 4 sammenliknes dette med å sykle på asfalt, og deretter komme inn i høyt, tykt gress.

En fullt så kraftig oppbremsing blir det neppe i dette tilfellet.

Ifølge AccuWeather vil Soudelor bli betydelig svakere før den treffer det kinesiske fastlandet sent på lørdag eller søndag - men ikke svakere enn at vinden, regnet og oversvømmelsene fortsatt gir grunn til bekymring.

KAOS: Slik så det ut på Saipan, en del av Mariana-øyene i Stillehavet, da tyfonen Soudelor mandag hadde slått inn over øya. Foto: Svetlana Hunter via AP
KAOS: Slik så det ut på Saipan, en del av Mariana-øyene i Stillehavet, da tyfonen Soudelor mandag hadde slått inn over øya. Foto: Svetlana Hunter via AP Vis mer