Høye hiv-tall blant svarte homofile

Washington: Så mange som 30 prosent av unge svarte homofile i USAs storbyer er hiv-smittet, viser en ny undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undersøkelsen som er gjort av amerikanske helsemyndigheter, er utført i seks av USAs storbyer: Baltimore, Dallas, Los Angeles, Miami, New York og Seattle. 15 prosent av de homofile i det latino-amerikanske miljøet var hiv-smittet, mens 7 prosent av de hvite og 3 prosent av de asiatiske homofile hadde hiv.

Upåvirket

Blant svarte menn i 20-årsalderen var tallene imidlertid mye høyere, og dette er alarmerende, mener helsemyndighetene. Informasjonskampanjene om hiv-smitte har ikke vært gode nok overfor de svarte miljøene, innrømmer Robert Janssen, som har ledet undersøkelsen. Bare 29 prosent av de hiv-smittede visste at de var smittet.

Mange eldre homofile menn ble hiv-smittet før aids ble identifisert. Men de mennene som deltok i undersøkelsen vokste opp i en tid da det var stor oppmerksomhet om hiv og aids, og store informasjonskampanjer om hvordan hiv smitter.

Likevel sa 26 prosent av dem at de hadde hatt ubeskyttet analsex de siste seks månedene. Aids ble første gang beskrevet i 1981 da disse unge mennene var mellom 3 og 9 år.

Ujevnt

En tilsvarende undersøkelse fra midten av 90-tallet viste at 14 prosent av unge svarte homofile var hiv-smittet, mens 7 prosent av de homofile latino-amerikanerne var smittet og 3 prosent av de hvite.

De siste årene registreres hvert år 40.000 nye hiv-tilfeller i USA, skriver avisen New York Times. Litt over halvparten av disse tilfellene kommer fra den svarte befolkningen, til tross for at de bare utgjør rundt 13 prosent av den amerikanske befolkningen totalt.

Da hiv- og aidsepidemien var på det høyeste i USA i begynnelsen av 1980-tallet, ble det registrert så mange som 150.000 nye hiv-tilfeller hvert år.

(NTB-Anne Ånstad)