- Høye lederlønninger virker ikke

Psykologiprofessor Geir Kirkebøen ved Universitetet i Oslo mener det gir dårlig ledelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tanken om at det er en sammenheng mellom gode lederegenskaper og høye lønninger får lite gjennomslag hos psykologiprofessor Geir Kirkebøen ved Universitetet i Oslo.

Nå tar han et oppgjør med det stigende lederlønningsnivået i det private og det offentlige som han mener gir dårligere ledelse.

- Skyhøye lederlønninger gir dårligere ledelse, stikk i strid med intensjonene. At det offentlige nå overgår det private i lederlønninger, er i direkte strid med internasjonal forskning på hva som gir god ledelse, skriver Kirkebøen i en artikkel i fagtidsskriftet Psykologisk.no.

Han bygger mye av sin argumentasjon på forskning gjort på dette feltet hentet fra flere artikler i en utgave av tidsskriftet Interfaces.

Noe av motivasjonen bak nummeret er å vise at måten toppledere selekteres og honoreres på, ikke er i overensstemmelse med hva forskningen viser fører til de beste resultatene i arbeidslivet.

Kirkebøen peker på at utvelgelsesmetodene som brukes for å finne de beste lederne, ikke er gode.

- En annen følge av dårlige utvelgelsesmetoder er at man finner klare sammenhenger mellom topplederes lønnsnivå og helt irrelevante faktorer for ledelse, som ledernes kroppshøyde og golfferdigheter, skriver han.

(NTB)