Høye sigarer i pengesåpe

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Den høyt sigarførende investor, Christen Sveaas, fikk svidd fingertuppene for rundt 60 millioner da han forsøkte å ta et magadrag. Avgått leder i styret for Oslo Børs, advokat Ole Lund, visste hvordan skikkelige pengefolk behandler dyre sigarer, og lurte den selverklærte «hvite ridder».
  • Trygve Hegnar har sagt at striden rundt det tidligere Kloster-rederiet, som nå heter Norwegian Cruise Line, har lært ham mye om kapitalismen i sin mest rendyrkede, eller skal vi si råeste, form. Dragkampen mellom Carnival, Star og NCL, personifisert i Mickey Arison, Colin Au, Trygve Hegnar, Kristian Siem og Christen Sveaas, gjelder penger og bare det. Skip, arbeidsplasser, nasjonaliteter, tradisjon eller følelser griper ikke engang forstyrrende inn. Det er pengejussens regelverk som gjelder, og man slåss med opsjoner, aksjekurser og budfrister.
  • Plottet i pengesåpa var at Carnival ville kjøpe NCL for 30 kroner som Hegnar og Siem mente var for lavt. Så bød Star 35 kroner. Sveaas ville hjelpe seg og sine til å drive kursen høyere, og satset på at Carnivals siste bud på 40 pluss ville bli stående. Han taper rundt 60 millioner hvis han må selge på 35, og kan ikke engang være sint på Ole Lund som han fikk mobbet ut av børsstyret. Men Hegnar er ikke så verst fornøyd med en fortjeneste på sin investering på 700 millioner kroner. Siem tjener angivelig det dobbelte.
  • Det blir ikke billigere cruise i Det karibiske havet av dette. De filippinske sjøfolkene om bord får ikke høyere lønn. Det blir antakelig færre norske kapteiner og mindre norsk møbelstoff i innredningene om bord når alt heretter blir Star eller Carnival. Det er en myte at kapitalen liker konkurranse. Den vil ha kontroll, aller helst monopol.
  • Vi tilstår åpent at slike forestillinger som den vi har vært vitne til nå, og tidligere rundt Kjell Inge Røkke, bidrar til å styrke vår skepsis til børsen og det som foregår der. Det framstår verken sunt eller produktivt, og er fjernt fra festtalene om verdiskaping, ansvarlighet og produktivitet.