Høye, tynne øldrikkere brekker flest bein

Høye, tynne og øldrikkende menn i Tromsø brekker bein og armer oftere enn små, tykke menn som drikker vin, viser en doktorgradsavhandling ved Universitetet i Tromsø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Nordlys viser den samme avhandlingen at trøndere oftere knekker kropsdeler enn tromsøværinger.

Forskeren bak studiet som er utført ved Institutt for samfunnsmedisin, Ragnar Joakimsen, har en svært enkel forklaring på forskjellene mellom høye, tynne øldikkende menn og små, tette vindrikkere.

- Høye menn faller fra større høyder enn små menn. Menn som drikker øl og gjerne brennevin er ofte av det mer rølpete slaget enn distingverte menn som drikker vin, sier Joakimsen til Nordlys.

Middelaldrende røykere

Undersøkelsen viser også at middelaldrende røykende menn er mer utsatt for beinbrudd enn ikke-røykere. Hos kvinner finner forskeren ikke den samme forskjellen.

Årsaken til at Joakimsen har tatt doktorgraden på beinbrudd i Tromsø, er at han søkte forklaringen på at det i dag knekkes flere bein i Ishavsbyen enn for 50-60 år siden.

Undersøkelsene bygger på materiale fra den store

befolkningsundersøkelsen i Tromsø, der alle voksne innbyggere inkalles til omfattende helseundersøkelser med jamne mellomrom.

Trøndere

Sammenlikningen med en tilsvarende registrering i Trondheim viser at trønderne er mer utsatt for beinbrudd enn tromsøværingene.

- Dette er interessant, men jeg har ikke noen god forklaring på det, sier Joakimsen.

Det har derimot pubvert Erling Gustavsen som etter nær tre ti-år i bransjen har lang erfaring med øl- og vindrikkende mannfolk i alle aldre.

- Trønderne har nettopp begynt å gå på kafe og mestrer det ikke helt ennå. Dessuten er vi her i nord mye flinkere til å gå på speilholka enn trønderne, sier Gustavsen.

(NTB)