Høyere arbeidsledighet - her øker den mest

74.100 personer er nå registrert som helt ledige hos NAV. Rogaland og Nord-Trøndelag har størst økning

 Rogaland øker mest:  Arbeidsledigheten økte med 19 prosent i Rogaland i september. Her fra Stavanger. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET
Rogaland øker mest: Arbeidsledigheten økte med 19 prosent i Rogaland i september. Her fra Stavanger. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Ved utgangen av september var 74.100 personer registrert som helt ledige hos NAV, noe som utgjør 2,7 prosent av arbeidsstyrken. Dette er 4.600 flere enn i september i fjor.

82.500 personer var registrert som enten helt arbeidsløse eller arbeidssøkere på tiltak. Det tilsvarer 3,0 prosent av arbeidsstyrken, ned fra 3,1 prosent på samme tid i fjor.

Sammenlignet med september i fjor var det 1.600 færre i denne gruppen.

Ingeniør- og ikt-fag Sesongjusterte tall fra NAV viser at antall helt arbeidsledige steg med 800 personer i september. Summen av helt arbeidsløse og arbeidssøkere på tiltak var ned med 700 personer.

- Økningen i arbeidsledigheten må sees i sammenheng med nedgangen i tallet på deltakere i arbeidsmarkedstiltak. Ingeniør- og ikt-fag er yrkesgruppen der arbeidsledigheten har økt mest den siste måneden, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad i en kommentar.

Bare innen undersvisning og blant personer uten registrert yrkesbakgrunn ble det færre arbeidsledige i løpet av september, skriver NAV.

Flere ledige Sammenliknet med september i fjor, har det blitt 35 prosent flere arbeidsledige blant personer med bakgrunn fra ingeniør- og ikt-fag. Arbeidsledigheten er likevel lav i denne yrkesgruppen med 1,5 prosent. Også blant ledere og blant meglere og konsulenter har det vært en økning i tallet på arbeidsledige sammenliknet med samme tid i fjor.

Tallet på arbeidsledige har gått mest ned blant personer uten registrert yrkesbakgrunn. Også i yrkesgruppene jordbruk, skogbruk og fiske og undervisning er det færre arbeidsledige enn ved samme tid i fjor.

Ledigheten er høyest innen reiseliv og transport og innen barne- og ungdomsarbeid, begge yrkesgrupper med 4,5 prosent. Lavest arbeidsledighet finner vi i yrkesgruppene undervisning og akademiske yrker, begge med 0,9 prosent.

Høyest ledighet i Østfold og Oslo Sammenliknet med september i fjor har arbeidsledigheten økt mest i Rogaland med 19 prosent og i Nord-Trøndelag med 17 prosent. Størst nedgang i arbeidsledigheten finner vi i Sogn- og Fjordane med 14 prosent og i Oppland med 10 prosent. Det er også i disse to fylkene at arbeidsledigheten er lavest, med 1,6 prosent i Sogn og Fjordane og 2,0 prosent i Oppland. Arbeidsledigheten er høyest i Østfold med 3,7 prosent og i Oslo med 3,6 prosent.

Flere nyheter Boligkjøpernes største frykt
OBOS melder om prisfall på 3,2 prosent
Menn med flere barn tjener mer