Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyere barnebidrag

120 000 barnebidrag skal nå beregnes med helt nye tall for hva det koster å ha barn. Det fører til høyere bidragsbeløp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for dette vil den nye bidragsordningen bli gjennomført som planlagt fra 1. oktober.

Dette opplyser barne- og familieminister Laila Dåvøy. I går hadde hun og trygdedirektør Arild Sundberg et ryddemøte med familiekomiteen på Stortinget.

Nye tall

Grunnlaget for å beregne nye bidrag har hittil vært ti år gammelt, slik Dagbladet omtalte i går.

- Nå er forbruksmodellen endret, og vi har besluttet å legge de nye tallene til grunn allerede fra 1. oktober. Alle bidrag vil bli beregnet etter den nye modellen, sier Dåvøy.

Det betyr at de som har inngått privat avtale må gjøre regnestykket på nytt. Mens alle som har sendt inn krav om at bidraget skal beregnes av Trygdeetatens omregningssentral vil få svar tilbake basert på de nye tallene. Beregningen av 120000 bidrag starter allerede denne uka.

Større bidrag

- Dette fører til høyere nivå på bidragene. For de fleste blir endringene moderate, sier statsråd Laila Dåvøy.

Den nye forbruksmodellen fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) skal speile hva det koster å ha barn. Dette er ikke gjort siden tidlig på 90-tallet. De nye tallene vil så bli indeksregulert hvert år.

- For noen uker siden ble vi klar over at det var nye tall underveis. De er så ferske at vi foreløpig ikke har fått dem. Vi er glade for at de kommer nå, slik at vi kan rekke å bruke dem, sier Dåvøy.

Blir ikke utsatt

Det er ikke aktuelt å utsette innføringen av de nye reglene. Hvis ordningen slår urettferdig ut, vil justeringene komme underveis.

- Foreløpig har vi ikke grunnlag for å si at ordningen gir utilsiktede virkninger. Den såkalte overgangsregelen sørger dessuten for at ingen skal få bidraget redusert med mer enn 1250 kroner det første året, understreker Dåvøy. Dette er statsrådens tips til dem som får de nye bidragene beregnet av Trygdeetaten:

- Bruk tallene du får tilsendt til å inngå privat avtale. Da slipper du gebyret!

SOM PLANLAGT: - De siste ukene har jeg fått mange henvendelser fra folk som er livredde for at den nye bidragsordningen skal bli utsatt, sier barne- og familieminister Laila Dåvøy. Hun kan berolige med at innføringen går som planlagt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media