Høyere elpris

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Venstres Terje Johansen har luftet tanken om en betydelig økning i elektrisitetsavgiftene. Det ville i så fall være et ledd i innføringen av grønne skatter, som de fleste partier er medjattere til. Men det er ingen grunn til å tro at et slikt forslag får nevneverdig tilslutning i Stortinget, selv om det er det eneste som kan ha noen som helst virkning på det vanvittig høye forbruket av elektrisitet som vi har her i landet. Det er bare dyrere strøm som kan få folk til å redusere temperaturen i stua og slå av lyset når de forlater et rom. Men vårt beslutningssystem er nå slik at det ikke er mulig å få tatt i bruk markedsmekanismene for å gjøre landet selvforsynt med ren og miljøvennlig fossekraft.
  • Gjennom et halvt århundre har nordmenn vent seg til å se på billig kraft som et absolutt gode, omtrent som amerikanerne ser på sin bensin. Enhver politiker som ønsker gjenvalg vil derfor nærme seg elavgiftene med den største forsiktighet. Og antakelig er det verre for ham eller henne å få privatforbrukerne på nakken enn representanter for den kraftkrevende industrien. Men til sammen utgjør de en sterk vetogruppe i dette spørsmålet.
  • Derfor skal vi nok fortsette å bruke masse skattepenger på ENØK fordi det etter miljøvernernes syn er et godt middel til å redusere kraftforbruket. Men mange års satsing på dette har jo ikke ført til annet enn at folk tar av seg jakka og øker innetemperaturen med et par grader, slik at forbruket øker, ikke går ned. ENØK er nok et godt symbol på idealismen i miljøbevegelsen, men det later ikke til å hindre at vi fortsetter å sløse med både olje og strøm.
  • Nå i høst liberaliseres også det europeiske kraftmarkedet, og da taper miljøforkjemperne enda et middel i sin kamp mot kraftimport. Det vil ikke lenger være mulig å skjelne «uren» kraft fra «ren» kraft fordi strømmen vil bli formidlet over børs. Da gjenstår bare prismekanismen, for verken moral eller sinnelag er åpenbart nok til å få norske kraftkunder til å endre atferd. Men foreløpig er det visst bare lille Venstre som har mot til å ta den i bruk.