KONFLIKTKOMITEEN: Kilder sier til Dagbladet at komitémøtene i Stortingets spesialkomité for 22. juli preges av splid og uenighet. Her er komiteen samlet etter et møte i slutten av november.  Fra venstre Andre` Oktay Dahl, H, Anders Aundsen FrP. Jan Bøhler AP, leder Knut Arild Hareide Krf.Trine Skei Grande Venstre og Akhtar Chaudhry SV.  Foto: Jacques Hvistendahl
KONFLIKTKOMITEEN: Kilder sier til Dagbladet at komitémøtene i Stortingets spesialkomité for 22. juli preges av splid og uenighet. Her er komiteen samlet etter et møte i slutten av november. Fra venstre Andre` Oktay Dahl, H, Anders Aundsen FrP. Jan Bøhler AP, leder Knut Arild Hareide Krf.Trine Skei Grande Venstre og Akhtar Chaudhry SV. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

- Høyere konfliktnivå enn jeg er vant med

Det koker bak dørene til Stortingets 22. juli-komité. De rødgrønne anklages for å ha gått i skyttergravene. Frp og Venstre beskyldes for å ville slå politisk mynt på tragedien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortingets spesialkomité for 22. juli skulle være en samlende stortingskomité, hevet over det partipolitiske spillet som kjennetegner Stortinget. Slik er det ikke blitt. Kilder bak de lukkede dørene sier til Dagbladet at komitémøtene preges av splid og uenighet. Samarbeidsklimaet beskrives som «spent».

- Det er et høyere konfliktnivå enn jeg er vant med, men vi har likevel endt opp med gode løsninger, sier Frp's Anders Anundsen.

Han er opptatt av å få fram at komiteen på tross av uenighet så langt har landet på gode løsninger. Men Dagbladet har snakket med en rekke medlemmer av komiteen. De beskriver en splittet komité der det flere ganger har gått «ei kule varmt». På den ene siden står Frp's medlemmer sammen med Trine Skei Grande (V). På den andre siden de rødgrønne regjeringspartiene. Høyre har inntatt en mellomposisjon sammen med komitéleder Knut Arild Hareide (KrF).

- Vi har sett noen tendenser til veldig sterk posisjonering, sier Anundsen.

Jakt på syndebukker Rødgrønne politikere opplever at Frp og Venstre har tatt av seg hanskene i en jakt på syndebukker. Flere mener Frp og Venstre går ut over komiteens mandat og tråkker over i 22. juli-kommisjonens arbeid. De opplever at Frp med Venstres Trine Skei Grande på slep, prøver seg på omkamp om hva komiteens mandat skal være. På noen møter, når Skei Grande har vært borte og vært erstattet av Venstres andre representant, Borghild Tenden, har tonen vært mer forsonende, ifølge en kilde hos regjeringspartiene.

Opposisjonen på sin side mener de rødgrønne har gått i skyttergravene for å forsvare regjeringen, departementene og deres underliggende etater. Kommiteens mandat er å se på hvordan sikkerhet og beredskap kan forbedres. I komitèmøtene har derfor Frp og Venstres representanter argumentert hardt for at det er viktig å få fram hvor det sviktet 22. juli.

Politisk mynt —Vi har debatter om grensegangen for hva som er vårt ansvarsfelt. Komiteen skal se på resultater, ikke fordele skyld. Vi skal ikke bli en «liksomkommisjon». Jeg håper ingen partier prøver å slå politisk mynt på arbeidet i komiteen. Det er ikke i denne tragiske saken en skal drive med egenmarkering som skaper unødvendig konflikt, sier Senterpartiets Jenny Klinge.

Parlamentarisk nestleder i Ap, Martin Kolberg, vil ikke kommentere klimaet i komiteen.

Breivik-rapporten Etter det Dagbladet kjenner til, har det også vært uenigheter i komiteen om tidsbruken. Regjeringspartiene har ønsket rask framgang, mens opposisjonen har sagt at «her får vi ta den tiden det trenger, om vi så må holde på til påske».

Ifølge kilder Dagbladet har snakket med, har det også vært gjentagende diskusjoner om hvordan medlemmene skal oppføre seg i offentligheten. Særlig har det vakt irritasjon at flere av komitémedlemmene i etterkant av offentliggjøringen av den rettspsykiatriske rapporten av Anders Behring Breivik, uttalte seg om den.

Komiteens leder, Knut Arild Hareide, sier at han ikke vil kommentere komiteens interne arbeid.

- Om for eksempel politihelikoptre og politiressurser har det vært politisk uenighet tidligere, men så langt har komiteen blitt enige om alt. Komiteen er opptatt av å ikke være en kommisjon: Jeg ser at det er forvirring blant folk om hva som skiller oss fra 22. juli-kommisjonen. Det er ikke vi politikere som skal felle dom hvor hva som skjedde, men vi skal se framover og se hva man kan forbedre, sier Hareide.

-HØYT KONFLIKTNIVÅ:  Anders Anundsen i Frp begrefter at det er høyt konfliktnivå i komiteen. Foto: Frp
-HØYT KONFLIKTNIVÅ: Anders Anundsen i Frp begrefter at det er høyt konfliktnivå i komiteen. Foto: Frp Vis mer