Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Høyere levealder blant menn med lav utdanning

Menn med lav utdanning lever lenger enn før. Sunnere livsstil og røykeslutt har trolig mye av æren, skriver Dagsavisen.

RØYKESLUTT HJELPER: Marta Ebbing, avdelingsdirektør i Nasjonalt folkehelseinstitutt, sier bedringen vi når ser i levealder skyldes blant annet mindre røyking og sunnere mat. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.
RØYKESLUTT HJELPER: Marta Ebbing, avdelingsdirektør i Nasjonalt folkehelseinstitutt, sier bedringen vi når ser i levealder skyldes blant annet mindre røyking og sunnere mat. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallene som viser dette vil bli lagt fram av Helsedirektoratet onsdag.

Bjørn Heine Strand, seniorforsker i epidemiologi ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, har forsket på dødelighet i befolkningen i en årrekke. Han forteller at et av de mest spennende funnene som nå viser seg i den mannlige delen av befolkningen, er at den negative trenden, som helt siden 60-tallet har vist at jo lavere utdanning, jo kortere forventet levealder, har stoppet opp.

- I over 40 år har det vært slik at forskjellene knyttet til levealder og utdanning stadig er blitt forverret. De sosiale forskjellene har økt. For første gang ser vi nå at den negative utviklingen har stagnert, sier han til Dagsavisen.

Tall fra 2005 viser at for norske menn med universitets- og høyskoleutdanning er forventet levealder 81,8 år. For menn med bare grunnskole er levealderen 74,5 år, mer enn sju år kortere. For kvinner er tilsvarende tall 85,8 år for høyt utdannende, og 80,6 år for lavt utdannede.

Marta Ebbing, avdelingsdirektør i Nasjonalt folkehelseinstitutt, sier bedringen vi når ser i levealder skyldes mindre røyking, bedre behandlingsmetoder, bedre kostholdsråd og økt tilgjengelighet på sunn mat.

(NTB)


Bjørn Heine Strand, seniorforsker i epidemiologi ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, har forsket på dødelighet i befolkningen.
Bjørn Heine Strand, seniorforsker i epidemiologi ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, har forsket på dødelighet i befolkningen. Vis mer
Hele Norges coronakart