MATEN BLIR DYRERE: Regjeringen foreslår å øke matmomsen fra 14 til 15 prosent. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
MATEN BLIR DYRERE: Regjeringen foreslår å øke matmomsen fra 14 til 15 prosent. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

Høyere moms på mat

Maten blir dyrere i stramt statsbudsjett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen skal være i ferd med å øke momsen på alle matvarer i statsbudsjettet som legges fram torsdag. Høyre er avventende, mens Frp kaller forslaget hjerterått og usosialt. Matmomsen økes fra 14 til 15 prosent, sier sentrale kilder til NRK. Sist gang matmomsen gikk opp var i statsbudsjettet 2007. Da gikk den opp fra 13 til 14 prosent, til sterke protester fra både Senterpartiet og bondeorganisasjonene. Dersom økningen blir vedtatt, er det tredje gang Stoltenberg-regjeringen øker momsen. Siden de tok over regjeringsmakten er matmomsen skrudd opp hele fire prosentpoeng.
Nei til en dyd Statsminister Jens Stoltenberg varslet allerede i sin tale til Arbeiderpartiets landsstyre sist tirsdag at statsbudsjettet blir trangere og at protestene vil komme. — Det vil komme protester i høst, og det vil komme høylytte krav. Men vi er nødt til å holde igjen på pengebruken av hensyn til jobbene og konkurranseevnen, sa Stoltenberg. — Vi skal styre unna alle feller som er fristende på kort sikt. Vi skal gjøre nei til en dyd. Vi sier ja til det viktigste, nemlig arbeid for alle, sa Ap-lederen. Høyre er ikke avvisende til forslaget om momsøkning dersom dette betyr mer penger til familiene. — Dersom formålet med forslaget bare er å beskatte familiene og husholdningene enda hardere, mener jeg det er et dårlig forslag. Men dersom regjeringen har tenkt å gi pengene tilbake til familiene gjennom lavere skatt eller høyere barnetrygd, mener jeg absolutt det kan diskuteres, sier Høyre-nestleder Jan Tore Sanner til NRK.

— Hjerterått Frp-leder Siv Jensen er på sin side ikke fornøyd. Hun kaller forslaget «hjerterått» fordi det er lavinntektsgrupper som rammes når oljepengebruken kuttes. — Dette er det mest usosiale regjeringen noen gang har kommet med, sier Jensen, som synes det kan virke som Stoltenberg mener verdensøkonomien står og faller på hvor mye mat norske forbrukere handler.

(NTB)