Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyere skatter og lønnskutt

Den greske nasjonalforsamlingen har akkurat vedtatt lovendringene som må til for å få høyere skatter og lønnskutt i det offentlige.

SVIR: Tåregassen som ennå ligger over sentrum av Aten etter to dagers gatekamper, gir derfor mer enn et fysisk ubehag der og da. For sparepakka svir i hele Hellas.
  AFP PHOTO / Angelos Tzortzinis
SVIR: Tåregassen som ennå ligger over sentrum av Aten etter to dagers gatekamper, gir derfor mer enn et fysisk ubehag der og da. For sparepakka svir i hele Hellas. AFP PHOTO / Angelos Tzortzinis Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det betyr at de nødvendige lovendringene er gjort for å gjennomføre onsdagens radikale sparepakke. Hvis sparepakka skal hjelpe gresk økonomi forutsetter det både nye og høyere skatter, og lavere pensjoner og lønn til offentlige ansatte. Det er det legale rammeverket for dette som ble vedtatt i Aten rundt klokka 16.00 idag norsk tid.

Det svir i Hellas Tåregassen som ennå ligger over sentrum av Aten etter to dagers gatekamper, gir derfor mer enn et fysisk ubehag der og da. For sparepakka svir i hele Hellas.

EU har på sin side beskrevet avstemningene i parlamentet i går og idag som å komme bort fra «det ulykkelige scenarioet av nederlag».

Lovendringene det ble stemt over idag er  en forutsetning for sparepakka på 28 milliarder Euro eller 222 milliarder kroner, som grekerne må spare. Dette programmet for sparing er igjen en forutsetning for at Det internasjonale pengefondet gir det nye lånet på rundt 12 milliarder Euro eller 100 milliarder kroner, som utbetales i juli. Uten dette lånet er den greske statskassa skrapt i løpet av to uker. Hellas må ha lånet for å betale lønninger og pensjoner, og betjene sin enorme statsgjeld på 340 milliarder Euro.

I balanse - Hvis vi ser kynisk på det, eller realistisk, kan vi si at katastrofescenarioet har blitt unngått i denne omgang. Men det kan godt komme tilbake om tre eller seks måneder, spår Gary Jenkins ved Evolution Securities til The Guardian.

Jenkins frykter at Hellas ikke vil gjøre rask og tilstrekkelig nok framgang til å få balanse i sin egen økonomi, at man ennå en tid vil bruke mer penger enn man har.

Den beste av de realistiske utgangene på den greske krisa er at Hellas klarer å balansere sine budsjetter med det første, og at den enorme statsgjelda over tid ettergis.