Høyest smitte i landet:
Nekter skjenkestopp

Staten overkjører nå Skien og Porsgrunn og innfører strengere smitteverntiltak. Men Skien ønsker egentlig fortsatt å skjenke - i hvert fall gjennom helgen.

HØYEST I LANDET: Grenlandsområdet har høyest smitte i landet, men Skien (bildet) og Porsgrunn har ikke blitt enige om smittetiltak. Begge har ordførere fra Arbeiderpartiet. Foto: Svalastogfoto / Shutterstock / NTB
HØYEST I LANDET: Grenlandsområdet har høyest smitte i landet, men Skien (bildet) og Porsgrunn har ikke blitt enige om smittetiltak. Begge har ordførere fra Arbeiderpartiet. Foto: Svalastogfoto / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi er veldig takknemlig for at staten engasjerer seg, sier ordfører i Porsgunn, Robin Kåss, til Dagbladet.

Lørdag besluttet statsforvalteren i Vestfold og Telemark å anbefale at regjeringen strammer kraftig inn på smittevernreglene i tre kommuner i Telemark.

De anbefaler nå at kommunene Bamble, Porsgrunn og Skien innfører tiltaksnivå B, som er det nest høyeste smittevernnivået, skriver Statsforvalteren på nettsidene sine.

Beslutningen fra regjeringen er ventet å komme i løpet av dagen.

Heftig nabokrangel

Etter å ha kranglet om tiltak i Grenland i lengre tid, er Porsgrunns-ordføreren nå glad for at staten trer tiltakene ned over hodet på kommunene.

GLAD: Ordfører i Porsgrunn, Robin Kåss, er glad for at staten nå kommer på banen i Grenland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GLAD: Ordfører i Porsgrunn, Robin Kåss, er glad for at staten nå kommer på banen i Grenland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Kåss understreker at situasjonen nå er så krevende at det er viktig at stat og kommune jobber sammen.

- Vi har allerede vedtatt disse tiltakene, men er blitt anbefalt å ikke innføre dem uten at Skien gjør det samme. Vi har ønsket disse tiltakene i en lang periode, sier han.

I Skien er varaordfører Trond Ballestad (Sp) ikke enig med Kåss. Han ønsker tvert imot at staten skulle holdt seg unna.

- Det er aldri hyggelig å bli overkjørt av staten. Vi skulle gjerne fått til en løsning lokalt, men Porsgrunn mener vi skal stramme ytterligere til, sier Ballestad til Dagbladet.

Ønsker skjenking

- Dere har høyere smittetall enn Oslo mens det fortsatt skjenkes. Forstår du at det ser rart ut?

- Jo, hvis det er der smitten springer ut fra ville det vært merkelig. Vi har kanskje ikke kontroll over all smitten, men god oversikt over hvor smitten kommer fra. I de fleste tilfellene er det at folk er sammen i hjemmet. Å tro at skjenkestopp reduserer smittetrykket alene, tror jeg ikke noe på, sier varaordføreren.

UTBRUDD: Russen i Rogaland får kraftige reaksjoner i lokalmiljøet etter at flere russetreff i området har gjort at over 80 russ er blitt smitta av coronaviruset. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Per Thime / Randaberg24 Vis mer

Ballestad mener de lokale tiltakene Skien allerede har er gode nok til å slå ned smitten og få kontroll, men innser nå at regjeringen kommer til å gripe inn.

- Vi mener vi hadde klart oss godt med den lokale forskriften, som omtrent er en kopi av 5b som nå innføres. Det blir noen innstramminger, blant annet på dette med skjenking.

- Jeg håper nå at skjenkestedene ikke blir stengt på dagen. Det er en stor næring som har forberedt seg på å ha åpent og bestilt inn varer. Jeg håper statsforvalteren er såpass medgjørlig at han ikke setter kroken på døra umiddelbart.

Høye smittetall

Fredag fikk Skien kommune meldt til sammen 51 positive covid-19 prøver, melder kommunen på sine nettsider. 41 av disse hadde kjente nærkontakter.

I Porsgrunn ble det meldt om 13 nye smittede fredag.

- Porsgrunn og Skien står for nesten 15 prosent av smittetilfellene i Norge siste døgn, sa assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til NRKs Nyhetsmorgen fredag.

Smittetallet i Vestfold og Telemark var på totalt 99 det sist døgnet. Til sammenligning er det registrert 75 nye coronasmittede i Oslo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer