Høyeste antall konkurser på fem år

I første kvartal i år ble 1.299 bedrifter slått konkurs, det høyeste antallet siden tilsvarende kvartal i 2009, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I finanskriseåret 2009 ble 1.418 bedrifter og enkeltmannsforetak slått konkurs i årets første kvartal, ifølge SSB-tallene. I fjorårets første kvartal var antallet 1.184 bedrifter. Økningen på 115 konkurser fra første kvartal i fjor til i år gjør Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) bekymret.

- Det er veldig høye tall. Vi må tilbake til finanskrisen for å se noe lignende. Det bekrefter bildet vi allerede har av en oppbremsing i norsk økonomi, sier avdelingsdirektør Dag Aarnes i NHO til Nationen.

I 2012 var veksten i fastlands-bruttonasjonalprodukt på 3,5 prosent. I fjor bremset den til 1,8 prosent. Aarnes er bekymret over denne raske nedgangen. Han mener det er tendens til for store svingninger i Norges økonomiske vekst.

- Det kan tenkes at det er på tide med en rentesenkning for å holde hjulene i gang, sier han.

Økningen i konkurstallene fra første kvartal i fjor til første kvartal i år var særlig stor innen bygg- og anleggsbransjen, opp 24,7 prosent. Det har også vært økning i antall konkurser innenfor jordbruk, skogbruk og fiske.

Aarnes har inntrykk av at den økonomiske veksten i Norge nå er blitt mer konsentrert i Oslo-området, hvor store tjenesteytende næringer vokster. Sysselsettingstall fra NHO-bedriftene inntrykker denne trenden. Sju av ti nye arbeidsplasser i Norge kommer i byene Oslo, Stavanger og Bergen med nærområdene rundt.

(NTB)