Høyeste beredskap hos dansk politi før høyreekstremistisk demonstrasjon i Aarhus

- Jeg skal knytte kontakter over landegrensene, sier Norwegian Defence League-leder Ronny Alte.

KNYTTER KONTAKTER:  Ronny Alte er talsmann og leder for Norwegian Defence League og skal delta i demonstrasjonen i morgen. Han forventer mellom 200 og 400 deltagere. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet
KNYTTER KONTAKTER: Ronny Alte er talsmann og leder for Norwegian Defence League og skal delta i demonstrasjonen i morgen. Han forventer mellom 200 og 400 deltagere. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Flere hundre høyreekstremister fra hele Europa skal i morgen møtes til en stor demonstrasjon i regi av Danish Defence League i Aarhus. Møtet har de kalt «anti-islamisk demonstrajon».
 
- Vi forventer at det kommer mellom 200 og 400 medlemmer, det er fortrinnsvis ledere og styremedlemmer, sier Ronny Alte, talsmann og leder for Norwegian Defence League (NDL) til Dagbladet. 

- Største Defence League-samlingen Sjøl satt han på toget til Danmark med åtte andre medlemmer fredag ettermiddag.

- Jeg tipper at vi blir mellom 20 og 50 medlemmer fra Norge. I tillegg vil det komme folk fra Sverige, Danmark, Tyskland, Polen, Østerrike. Det en markering for å vise at Europa står samlet mot islam. Vi skal knytte kontakter over landegrensene.

Markeringen vil finne sted i morgen klokka to.

- Dette er den første, store, organiserte europeiske samlingen noen gang, sier Alte som legger til at de har god kontakt med både norsk og dansk politi.

Høyeste beredskap noensinne 100 meter unna vil en motdemonstrasjon i regi av Aarhus for mangfoldighed finne sted. På Facebook har nesten 4000 personer meldt at de vil delta. Østjyllandsk politi vil ha høyeste beredskap noensinne for å sikre at det ikke forkommer voldelige sammenstøt mellom demonstrasjontene, ifølge avisa Politiken.

60 politibetjenter vil bli plassert ute i gatene, i tillegg til at politiet vil ha flere i bakhånd.

- Det vil vi gjøre alt for å unngå, så beredskapen er massiv, sa sjefpolitiinspektør, Bent Preben Nielsen til avisa.

Også lederen for Politiets etterretningstjeneste i Danmark (PET), Jakob Scharf, er er bekymret for demonstrasjonen.

- Vi er spesielt beymret for høyreradikale fra sentral- og østeuropeiske land. Disse medlemmene har en stor voldelig kapasitet, sa Scharf til Politiken.

USAs ambassade i Danmark har advart sine borgere om å oppholde seg i nærheten av demonstrasjonene ifølge radiokanalen P4 Østjylland.

- En dårlig vits Øyvind Strømmen har skrevet boka «Det mørke nettet», om høyreekstremisme, kontrajihadisme og terror i Europa. Han understreker at Norwegian Defence League er en nygruppering startet i 2009, og at han blir «overrasket» om flere enn 30 norske deltagere deltar.

- De norske miljøene er veldig små, og stort sett er folk bare aktive på nett, mange av disse dukker ikke opp på demonstrasjoner, sier han.

- Norwegian Defence League er høyreekstreme, men jeg mener de i hovedsak er en dårlig vits. De er en liten og dårlig organisert gruppe, og har vært preget av indre strid. De har aldri klart å samle mer enn ti demonstranter.

Ronny Alte i NDL mener på sin side at de er nystarta etter de «overtok etter den forrige ledelsen, som de ikke har noe med å gjøre, i mai i fjor».

- Vi kommer til å omorganisere oss i løpet av kort tid og da blir det mer på stell, sier Alte.

- Vi har blitt kalt rasister og høyreekstreme, og det kan jeg ikke forstå. Vi er bare imot de militante islamistene.

- Frykter gateslagsmål Tidligere har det blitt avholdt internasjonale demonstrasjoner i Brussel og Köln, og hvilken demonstrasjon som blir størst gjenstår å se, mener forfatter Øyvind Strømmen.

- Vi vet at høyreekstreme demonstrasjoner mobiliserer radikale antirasister og anarkister. Derfor kan vi fort se at det blir sammenstøt, det har jeg vært bekymra for lenge, sier Strømmen.

Dansk politi kan arrestere demonstranter etter politiloven, også kjent som lømmelparagrafen. Den gir politiet lov til å anholde folk i opptil 12 timer uten at det foreligger en kriminell handling.

FRYKTER GATESLÅSSKAMP:  Forfatter og ekspert på høyreekstremistiske aktører, Øyvind Strømmen  frykter at venstre- og høyreradikale vil havne i slosskamp under demonstrasjonen i Aarhus. Foto: Berit Roald / Scanpix
FRYKTER GATESLÅSSKAMP: Forfatter og ekspert på høyreekstremistiske aktører, Øyvind Strømmen frykter at venstre- og høyreradikale vil havne i slosskamp under demonstrasjonen i Aarhus. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

- Jeg ser for meg et gateslagsmål mellom ulike radikale krefter. Jeg tror ikke det er så mange fra English Defence League som faktisk kommer, men disse har vært innvolvert i gateslagsmål og vold som har gått ut over tilfeldige tidligere, sier Strømmen.

Slåsslystne Dette er bevegelser med en lav toleranse for vold, mener han. På Facebook har han sett flere av medlemmene posere med våpen, masker og balltre.

- Jeg tror dansk politi vil ha en lav terskel for bråk. De vil unngå masseslagsmål, sier han og fortsetter:

- Det er mange som vil slåss, det ryktes at det også er nynazister på vei fra Sverige, og da er det grunn til å frykte bråk. English Defence har heller ikke noe imot å slåss, dette er tildels en hooliganbevegelse.

- Strategisk byvalg Valget av Aarhus som sted for demonstrasjonen mener Strømmen er «et strategisk valg for å vise styrke».

- I Aarhus står høyreradikale krefter sterkt, og det har tidligere vært konflikter mellom høyre- og venstreradikale.

Derfor håper han at folk i Aarhus møter opp for å vise sin avsky til ekstremismen med fredelige motdemonstrasjoner. 

- Noen av de venstreradikale vil ikke at høyresiden skal dominere gata, de vil være den sterkeste gjengen. Da kan det bli bråk der begge parter er involvert. Høyreradikalerne vil igjen benytte dette til å lage propaganda.

Protestarrangement Den høyreekstremistiske demonstrasjonen har også engasjert byrådet i Aarhus.

- Aarhus vil ikke identifiseres med ekstremistiske grupper. Ekstremisme representerer alt det vi, som en tolerant by, ønsker å ta avstand til, het det i en fellesuttalelse for alle partiene i Aarhus Byråd i følg Politiken.

De oppfordrer personer i området til å ikke la seg provosere av demonstrasjonen, slik at voldelig sammenstøt kan unngås.
 

KJENT FOR VOLD:  Øyvind Strømmen mener medlemmer av English Defence League har ikke noe imot å slåss, og han frykter at kamper bryter ut i Aarhus i morgen. Dette bildet er tatt under en demostrasjon i London i fjor sommer. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP Photo
KJENT FOR VOLD: Øyvind Strømmen mener medlemmer av English Defence League har ikke noe imot å slåss, og han frykter at kamper bryter ut i Aarhus i morgen. Dette bildet er tatt under en demostrasjon i London i fjor sommer. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP Photo Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer