20 ÅR: Ikke siden 1996 har ledighetsraten vært like høy som nå. Foto: Shutterstock
20 ÅR: Ikke siden 1996 har ledighetsraten vært like høy som nå. Foto: ShutterstockVis mer

139.000 nordmenn er uten jobb

Høyeste ledighetsrate på 20 år

Arbeidsledigheten i Norge er litt høyere enn økonomene hadde ventet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Det var i juli 139.000 arbeidsledige i Norge, justert for sesongvariasjoner. Det utgjorde 5,0 prosent av arbeidsstyrken, viser Arbeidskraftundersøkelsen til Statistisk sentralbyrå.

Ifølge en sammenstilling utført av TDN Finans var det på forhånd ventet en ledighetsrate på 4,8 prosent.

Makroøkonom i DNB Markets, Jeanette Strøm Fjære, mener oppgangen i ledighetsraten var overraskende stor.

- AKU-tallene svinger en del fra måned til måned, så man skal ikke legge altfor mye i en enkeltobservasjon. Dagens tall underbygger imidlertid vårt syn om at arbeidsmarkedet fortsetter å svekke seg, skriver hun i en fersk oppdatering.

11.000 personer

Ledigheten gikk opp med 11.000 personer fra april (gjennomsnitt av mars-mai) til juli (gjennomsnitt av juni-august). Endringen er innenfor feilmarginen.

Ser man kun på de i aldergruppen 25-74 år, viser AKU-tallene en økning i arbeidsledigheten på 12.000 personer.

Til sammenligning steg tallet på registrerte arbeidsledige og ordinære tiltaksdeltakere hos NAV med 1.000 personer fra april til juli.

Summen av registrerte arbeidsledige og ordinære tiltaksdeltakere hos NAV har ligget stabilt på rundt 100.000 personer i hele 2016.

AKU-tallene viser også at det sesongjusterte tallet på sysselsatte gikk opp med 5.000 fra april til juli.

I Norge publiseres det hver måned to tall for antall arbeidsledige: Det ene gjelder dem som er registrert som helt arbeidsledige hos NAV. Det andre er tall over både registrerte og ikke registrerte ledige basert på intervjuundersøkelser i regi av Statistisk sentralbyrå – kalt AKU-ledigheten. Normalt ligger AKU-ledigheten på et klart høyere nivå enn den registrerte ledigheten. Les mer om dette her.

Rentemøte

Makroøkonom Strøm Fjære påpeker at hvis man ser på utviklingen over noen flere måneder, fortsetter AKU-tallene å male et svakere bilde av det norske arbeidsmarkedet enn de registrerte ledighetstallene fra NAV.

- Selv om dagens tall viser oppgang i sysselsettingen, er den svært svak hvis man ser den over noe lenger tid, med mer eller mindre stagnasjon siden slutten av 2014, skriver hun.

DNB-økonomen trekker også frem at AKU-ledigheten nå ligger an til å ende litt høyere enn Norges Banks junianslag for 2016 på 4,6 prosent. Hun tror imidlertid ikke at dette vil kunne påvirke morgendagens renteavgjørelse, og tror fortsatt at denne vil bli holdt uendret.

- Sentralbankens rentemøte er allerede i gang, og dagens tall kommer nok for sent til å påvirke beslutningen som annonseres i morgen klokken 10. Norges Bank har historisk også lagt mer vekt på de registrerte ledighetstallene, som har vist en nedgang i arbeidsledigheten de siste månedene. I tillegg ser veksten i økonomien ut til å ta seg opp, inflasjonen har overrasket på oppsiden og boligprisveksten akselererer og øker risikoen for at finansielle ubalanser bygger seg opp, påpeker Strøm Fjære.

Ikke så negativt

Sjefstrateg i SEB Norge, Erica Blomgren, synes ikke dagens tall er så negative.

- Det var en overraskende oppgang til 5 prosent, men detaljene bak tallene er ikke så negative, sier hun til TDN Finans.

- Det er fremfor alt gjeninnhenting av sysselsettingsveksten, den har vært negativ i siste 3 måneders periode, men nå vokser sysselsettingen igjen med 0,2 prosent. Men arbeidsstyrken steg enda kraftigere og det er det som driver ledigheten opp, påpeker Blomgren.

Heller ikke hun tror dagens AKU.tall vil påvirke morgendagens renteavgjørelse, og tror også hun fortsatt på en uendret rente.

Høyeste på 20 år

Heller ikke Danske Banks sjeføkonom, Frank Jullum, er negativ til tallene.

- Det var høyere enn ventet, men skyldes at arbeidsstyrken øker og ikke at sysselsettingen faller, så det er i og for seg gode nyheter, sier han til TDN Finans, og påpeker at ledigheten øker fordi arbeidsmarkedet bedrer seg, så flere melder seg.

- Selv om dette er positivt, så viser det også at konklusjonen etter NAV-tallene om at ledigheten går ned, neppe er riktig. I beste fall er det en sideveis bevegelse. På kort sikt vil ikke dette ha noe særlig implikasjoner. På lang sikt er det gode nyheter, hvis du ser bort fra at ledigheten er på det høyeste på 20 år, sier Jullum til nyhetsbyrået.

- Det reduserer risikoen for at det kommer haukete uttalelser fra Norges Bank på torsdag. Vi tror de opprettholder en "easing bias", og selv om det verste trolig er bak oss, så er de et stykke unna å stramme inn, sier sjeføkonomen.

Les hele meldingen fra SSB her.

Flere nyheter:

Leiligheten gikk fra 4,6 til syv millioner på fire måneder
- Boligmarkedet begynner å ligne et pyramidespill
Kunstig intelligens truer norsk næringsliv