Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyeste valgdeltakelse siden 1997

Valgdeltakelsen under årets stortingsvalg ligger an til å bli den høyeste siden 1997. Da 99,9 prosent av stemmene var talt opp tirsdag ettermiddag, lå valgdeltakelsen an til å ende på 77,9 prosent.

Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
Foto: Marte Christensen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Ved stortingsvalget i 2009 ble deltakelsen på 76,4 prosent og i 2005 var deltakelsen 77,4 prosent. Valgdeltakelsen endte på 78,3 prosent i 1997 før den falt til 75,5 prosent i 2001.

Valgdeltakelsen ved stortingsvalgene etter krigen har stort sett ligget rundt 80 prosent med en topp i 1965 da 85,4 prosent av velgerne avga stemme. Deltakelsen falt til vel 75 prosent i 1993 og har ligget litt over eller på dette nivået siden.

En regnefeil hos Statistisk sentralbyrå (SSB) gjorde at valgdeltakelsen i Bergen og flere andre kommuner først framsto som mye lavere enn den faktisk var tirsdag morgen. SSB meldte først at valgdeltakelsen i Bergen var på 51,5 prosent. Det korrekte er 81 prosent, ifølge Bergen kommune.

Valgdeltakelsen ligger an til å bli høyest i Akershus med 81,5 prosent og lavest i Finnmark med 71,5 prosent. Da 99,6 prosent av stemmene var opptalt i Oslo, lå deltakelsen i hovedstaden på 79,6 prosent.

Deltakelsen på 77,9 prosent kan endre seg i dagene som kommer. Tallet er antall stemmesedler delt på antall stemmeberettigede.

Det endelige fremmøtetallet vil ikke foreligge før fylkeskommunene har kontrolltalt og innrapportert sine tall. Resultatet fra denne kontrolltellingen vil forhåpentlig bli ferdig innen utgangen av denne uken. (©NTB)
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling