FLOMMER OVER: Gaula elv.  Foto: OSCAR AASLUND HOVIN
FLOMMER OVER: Gaula elv. Foto: OSCAR AASLUND HOVINVis mer

- Høyeste vannføringen på 20 år

Skaper togtrøbbel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet):Det har regnet kraftig i Midt-Norge både fredag og natt til lørdag.

Vannføringen i elva Gaula var lørdag morgen den høyeste på over 20 år, melder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

- Det er en meget stor vannføring, og det betyr at i morges var Gaula i vannføring på størrelse med Glomma, sier vakthavende hydrolog i NVE, Erik Holmqvist, til Dagbladet.

- Det har vært voldsomme endringer i løpet av kort tid. Vannstanden steg fra i går til i tidlig morges med åtte meter. Årsaken er mye nedbør, og vi må  i hvert fall 20 år tilbake for å finne tilsvarende, påpeker han.

Campingplasser utsatt Områder som først blir utsatt når det flommer over er gjerne campingplasser, forklarer Holmqvist.

Ved Vårvolden campingplass ved Støren måtte 100 gjester evakuere i firetiden natt til lørdag på grunn av den høye vannstanden i Gaula.

- Og med så store vannføringer som det er snakk om her får man naturlig en del erosjon som kan føre til skader på bruer eller ras langs vassdrag, sier Holmqvist.

NVE melder om at det i flere vassdrag i Møre og Romsdal og Trøndelag er flom. I mange vassdrag, som for eksempel Gaula, er vannføringen synkende lørdag formiddag, men i enkelte vassdrag vil vannføringen fortsatt kunne øke.

Adresseavisen skriver at man måtte fortøye bilene til gangbrua under sommerfestivalen i Selbu, slik at de ikke skulle flyte avgårde.

Togtrøbbel De store nedbørsmengdene har videre laget store problemer i togtrafikken.

Lokomotivet i et godstog sporet delvis av da det kjørte inn i et lite jordras på Dovrebanen natt til lørdag.

Avsporingen skjedde ved 3.50-tiden mellom Soknedalen og Støren. Dovrebanen er inntil videre stengt mellom Berkåk og Støren.

— Kombinasjonen av at elva Gaula nå går flomstor og store nedbørsmengder i området har ført til ras og utglidning av jordmasser på strekningen. Den er derfor stengt inntil videre, opplyser pressevakt Harry Korslund i Jernbaneverket til NTB.

Dovrebanen har også vært stengt på strekningen mellom Støren og Lundamo, men er nå gjenåpnet.

Både politi, brannvesen og Hovedredningssentralen måtte dessuten natt til lørdag trå til for å redde sju laksefiskere ved Hovin.

Fiskerne fikk problemer da vannstanden økte så raskt at halvøya de hadde fisket fra i Gaula ble omgjort til en øy, og de ikke kom seg på land.

Mannskaper fra brannvesenet kom seg ut til de sju i båt og fikk reddet dem i land.

Mer nedbør - Det har vært store nedbørsmengder i deler av Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag. Noen steder har vi hatt rundt 60 millimeter det siste døgnet, sier statsmeteorolog Øyvind Johnsen.

Men den meste nedbøren vil befinne seg i Nordland og Troms i dag, ifølge han.

- På Vestlandet er det ventet veldig bra vær mange steder i dag. Mye sol og lite nedbør, men mye vind som helt klart vil merkes i kystområdene, og som vil gjøre det kjølig. Vest for Oslo og Mjøsa får betydelig bedre vær enn øst for disse områdene.  

I morgen er det ventet betydelig mindre nedbør i flomområdene, og Troms og Vest-Finnmark vil få mest nedbør. Og det vil bli pent vær sør for Stadt og Dovre, ifølge Johnsen.

FLOMMER OVER: Den høye vannstanden i Gaula har også skapt problemer for Vårvolden campingplass ved Støren der de rundt 100 gjestene måtte evakuere ved firetiden natt til lørdag.
 Foto: OSCAR AASLUND HOVIN
FLOMMER OVER: Den høye vannstanden i Gaula har også skapt problemer for Vårvolden campingplass ved Støren der de rundt 100 gjestene måtte evakuere ved firetiden natt til lørdag. Foto: OSCAR AASLUND HOVIN Vis mer