Høyeste voldsnivå i Afghanistan siden invasjonen

Flere soldater ser ikke ut til å hjelpe mot opprørerne i Afghanistan.

VOLDSNIVÅET HØYESTE SIDEN 2001: Flere soldater ser ikke ut til å hjelpe mot opprørerne i Afghanistan. Voldsnivået er nå det høyeste siden invasjonen i 2001.(AP Photo/David Guttenfelder)
VOLDSNIVÅET HØYESTE SIDEN 2001: Flere soldater ser ikke ut til å hjelpe mot opprørerne i Afghanistan. Voldsnivået er nå det høyeste siden invasjonen i 2001.(AP Photo/David Guttenfelder)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Flere soldater ser ikke ut til å hjelpe mot opprørerne i Afghanistan. Voldsnivået er nå det høyeste siden invasjonen i 2001.

Fra januar til mai i år er det registrert i alt 5.222 angrep. Sammenlignet med nivået i samme periode i fjor er det en økning på 59 prosent, viser tall fra en fersk ISAF-rapport.

Det har ikke vært flere angrep siden den amerikansk-ledede invasjonen i 2001, og general David Petraeus innrømmer at de amerikanske styrkene har vanskelige måneder foran seg.

- Det er ingen tvil om at situasjonen har forverret seg i løpet av de to siste årene. De neste månedene blir vanskelige, konstaterer Petraeus, som er øverstkommanderende for de amerikanske styrkene i Irak og Afghanistan.

- Volden vil øke mer

Det er lite som tyder på at kampene vil avta med det første, skal man tro generalen.

- Voldsnivået kan komme til å øke framover ettersom vi har planer om å angripe opprørerne der de gjemmer seg, legger Petraeus til.

Siden Barack Obama inntok Det hvite hus har han sendt 21.000 nye soldater til Afghanistan. Til høsten vil det være rundt 68.000 amerikanske soldater i landet, i tillegg til de 33.000 soldatene fra andre land, som står under NATO-kommando.

Petraeus regner med at antall afghanske sikkerhetsstyrker vil nå 232.000 innen 2012, men medgir at det kanskje ikke er nok.

Afghanistans utenriksminister Rangin Dadfar Spanta uttrykte tirsdag den samme tvilen, og hevdet at tallet på afghanske politimenn og soldater samlet bør opp i 400.000 innen få år. I dag teller politi- og sikkerhetsstyrken 160.000 mann.

Oppmuntret av Pakistan

Petraeus mener likevel at det finnes lyspunkter i kampen mot Taliban og trekker fram Pakistan som eksempel.

- Operasjonene de har gjennomført er imponerende, og de skal ha ros for det.

Øverste sjef for det amerikanske marinekorpset, general James Conway, tror den pakistanske offensiven mot Taliban i Swat-regionen har svekket de islamistiske opprørerne.

- Det er oppløftende å se at tilfluktsstedet deres er fjernet. Forsyningslinjene deres fra Pakistan til Afghanistan har brutt sammen og forhåpentlig vil de til slutt opphøre å eksistere, sier Conway.

(NTB)