Norsk barnevern og menneskerettighetene

Høyesterett: - Brudd på menneskerettighetene

Ei barnemor jubler mens et foreldrepar fortviler etter Høyesteretts behandling av to barnevernssaker.

NY SJANSE: Til tross for at denne barnemora er vurdert å være god nok, har sønnen hennes blitt boende i fosterhjem. Nå har Høyesterett gitt henne en ny sjanse. Foto: Nina Hansen
NY SJANSE: Til tross for at denne barnemora er vurdert å være god nok, har sønnen hennes blitt boende i fosterhjem. Nå har Høyesterett gitt henne en ny sjanse. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg kjenner på en enorm lettelse og lykke, og føler at min side av denne saken endelig er blitt sett. Høyesterett viser til flere punkter hvor mine tidligere rettssaker har hatt et større fokus på motparten enn på min side av saken, og dette kommer godt fram, sier barnemora, som nå har vunnet fram i Norges høyesterett.

Barnevernet mener at både denne mora og et foreldrepar, som også har fått sin sak behandlet i Høyesterett, er rustet til å gi barna sine god omsorg. Likevel er barna blitt boende i fosterhjem, skrev Dagbladet 23. august.

Nå har Høyesterett kommet med kjennelse og dom i de to sakene.

I saken til barnemora, som tapte sak om tilbakeføring av sin sønn i tingretten, fastslår Høyesterett, i en knusende kjennelse, at lagmannsretten tok grundig feil da den nektet å behandle moras anke.

Høyesterett mener nemlig at tingrettens avgjørelse i saken er så svak at den trolig innebærer menneskerettsbrudd.

«På grunnlag av en samlet vurdering av de svakhetene i tingrettens avgjørelse og saksbehandling som jeg her har pekt på, er det mitt syn at det vil kunne innebære en krenkelse av retten til familieliv i EMK artikkel 8 dersom tingrettens dom blir stående som det endelige resultatet i saken», skriver førstvoterende, høyesterettsdommer Kine Steinsvik, i den enstemmige kjennelsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer