Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Farida-saken

Høyesterett:- Farida får komme tilbake til Norge

Støttegruppa og klassekameratene jubler. Nå skal Farida og familien få komme hjem til Dokka.

JUBEL PÅ DOKKA: Endelig får klassekameratene til Farida og lærer Kari Odden Haugen (t.h) tilbake den afghanske jenta til lokalsamfunnet. Foto: Privat
JUBEL PÅ DOKKA: Endelig får klassekameratene til Farida og lærer Kari Odden Haugen (t.h) tilbake den afghanske jenta til lokalsamfunnet. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
JUBEL PÅ DOKKA: JADDA!!! DU KØDDER IKKE MED DAMENE FRA DOKKA!!! VI VANT!!!!!!! ANKEN ER FORKASTET AV HØYETERETT!!!!!! 👊🏼👊🏼👊🏼, skriver Støttegruppa på Facebook.
JUBEL PÅ DOKKA: JADDA!!! DU KØDDER IKKE MED DAMENE FRA DOKKA!!! VI VANT!!!!!!! ANKEN ER FORKASTET AV HØYETERETT!!!!!! 👊🏼👊🏼👊🏼, skriver Støttegruppa på Facebook. Vis mer

Høyesterett forkaster Utlendingsnemndas (UNE) anke i Farida-saken.

- Familien er veldig glade og fornøyd med resultatet. Høyesteretts avgjørelse betyr at Lagmannsrettens dom blir stående. Her ble det sagt at vedtaket om å frata oppholdstillatelsen til Farida og moren i Norge var feil, sier familiens advokat, Vera Vikki ved Humlen advokater.

- Grov feil

Det er drøyt tre år siden Farida og familien hennes ble hentet hjemme på Dokka. UNE mente at mor hadde gitt feil informasjon da hun kom til Norge, som førte til at familien ble sendt til Kabul etter nesten fire år i Norge. Der har familien levd i frykt, mens støttegruppa til Farida har kjempet for familien i det norske rettsystemet.

Vikki viser til at UNE må behandles saken på nytt i tråd med avgjørelsen fra Lagmannsretten og Høyesterett.

- Jeg kan ikke se noe annet utfall enn at UNE må omgjøre vedtaket, sånn at både Farida og moren får tilbake oppholdstillatelsen i Norge. Det må også gjøres en ny vurdering for faren, sier advokat Vera Vikki.

- Hvor lang tid vil dette ta?

- Nå har både Høyesterett og Lagmannsretten påpekt at UNE har gjort en grov feil. Vi forventer at Staten, ved Utlendingsnemnda, så snart som mulig reparerer den skaden som har skjedd, sier Vikki.

Full feiring

På Dokka barneskole høres latter og jubel i dag. Det er Faridas norske klassekamerater og støttegruppa som feirer. I tre år har de kjempet for å få venninna og familien hjem der de hører til: På Dokka.

- Jeg er så glad og så lettet. Dette er virkelig en seier for rettferdigheten. Vi har vist at utvisningen var feil, jubler Britt Karin Rotmo fra Støttegruppa.

Jublet og hoppet

Støttegruppas Liv Marie Simenssveen har akkurat pratet med familien.

- Jeg var så heldig at jeg fikk den gode, gode oppgaven å fortelle de at det har gått bra. Mora ble stum i noen sekunder. Så sier hun «takk og vi er så glade», sier Simenssveen.

I bakgrunnen hørte hun Farida hyle av glede.

- Mora fortalte at Farida jublet og hoppet opp og ned. Farida har hele veien trodd at det skulle gå bra, men omsider kom beskjeden, sier Simenssveen.

Tre års kamp

Hun og Dokka-innbyggerne er så lykkelige. Tre års kamp, og stadige nedturer i rettssystemet har vært en tøff tid.

- Men nå jubler vi . Det er helt fantastisk. Rettferdigheten og medmenneskeligheten seirer. Vi er kjempeglade for dette, sier Simenssveen og fortsetter:

- Akkurat nå lever vi bare i nuet. Gleder oss over en over tre års jobb som har gitt en fantastisk og rettferdig utgang. Vi har stått sammen og følt at det måtte gå slik det skulle, og nå skal vi feire at familien endelig kan få en opptur. Det har vært tunge tre år der nede i Afghanistan. Der er det kjempeskummelt og farlig, men nå skal vi alle bare nyte, ler Simenssveen.

- Vi skal ha en god påske og nydelig feiring. Så skal vi planlegge hvordan vi kommer i havn, for snart er Farida og familien her igjen med oss. På Dokka, hvor de hører hjemme.

UNE: - Vil ta noen uker

UNE har akkurat fått dommen, og «trenger tid til å studere den nærmere».

- Vi kan foreløpig ikke gi mer enn noen korte kommentarer, sier UNEs direktør Ingunn-Sofie Aursnes, og fortsetter:

- UNE fikk medhold i det som var grunnen til at vi anket. Høyesterett dømte ikke mot oss fordi en enslig mor mistet oppholdstillatelsen da far kom etter. Men de mente vi også skulle ha vurdert om situasjonen på hjemstedet deres hadde endret seg til det bedre over tid, sier Aursnes.

UNE vil nå behandle saken på nytt og fatte et nytt vedtak som er i tråd med vurderingene fra Høyesterett.

- Om det nye vedtaket betyr at familien får komme tilbake til Norge eller ikke er høyst usikkert. Det kan vi ikke svare på før det nye vedtaket foreligger. Vi vet ikke når det nye vedtaket vil foreligge, men det vil kunne ta noen uker, ifølge Aursnes.

Farida ble utvist fra Norge. Skolekameratene på Dokka savner henne, og jobber med å få utvisningsvedtaket omgjort. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!