Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyesterett avviser anke: Kvinne (53) dømt for uaktsomt bildrap på Charlotte (26)

Frifunnet i tingretten og dømt i lagmannsretten. Høyesterett avviser anke.

DREPT: Charlotte Bøhler Wilhelmsen (26) ble påkjørt og drept. Foto: Privat
DREPT: Charlotte Bøhler Wilhelmsen (26) ble påkjørt og drept. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyesteretts ankeutvalg har avvist anken fra en 53 år gammel kvinne, som tidligere i år ble dømt i Borgarting lagmannsrett for å ha påkjørt og drept Charlotte Bøhler Wilhelmsen (26) i september 2014.

Dommen på 75 dagers ubetinget fengsel blir dermed stående for kvinnen. 53-åringen må også betale erstatning på til sammen 1,17 millioner til de etterlatte.

26-åringen ble påkjørt da hun var ute og trillet datteren i barnevogn på Ring 2 vestover mellom Uelands gate og Geitmyrsveien i bydel St. Hanshaugen i Oslo.

Frifunnet og dømt

Kvinnen ble frifunnet i tingretten, men dømt i lagmannsretten, som dømte 53-åringen for uaktsomt drap med motorvogn, for uaktsom kjøring og for å ha kjørt bil til tross for trøtthet.

Lagmannsretten konkluderte i sin dom med at sjåføren sovnet og ikke besvimte. Høyesteretts ankeutvalg avviser at lagmannsretten har stilt for lave beviskrav de da utelukket at sjåføren besvimte.

- Høyesteretts ankeutvalg har korrekt slått fast at det er klart at anken ikke vil føre frem, og henvist til at det bare er en teoretisk mulighet som kan utelukkes for at sjåføren kan ha besvimt, sier bistandsadvokat til den avdøde kvinnens familien, Christian Lundin, til Dagbladet.

BISTANDSADVOKAT: Christian Lundin.
Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
BISTANDSADVOKAT: Christian Lundin. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer

- Det er bra at ankeutvalget gir uttrykk for dette, for hvis ikke dommen fra lagmannsretten hadde blitt stående, ville hvem som helst som er innblandet i en trafikkulykke etter å ha sovnet bak rattet kunne påstå at man hadde fått et illebefinnende og sluppet unna med det, sier Lundin.

Kom over på fortauet

Lagmannsretten fant det bevist ut over enhver rimelig tvil at sjåførens bil kom over i høyre kjørefelt og videre inn på fortauet, fordi sjåføren sovnet bak rattet, og den dommer blir nå stående.

Høyesteretts beslutning ble først omtalt av Aftenposten.

Lundin opplyser at de etterlatte er glad for at de nå omsider kan legge saken bak seg.

- Men de synes det var ille at sjåføren ikke kunne akseptere den grundige dommen fra lagmannsretten og anket denne. Det førte bare til en betydelig tilleggsbelastning for de etterlatte som mistet sin datter, mor og ektefelle i den tragiske ulykken, sier Lundin.

- Meget skuffet og fortvilet

Kvinnen er skuffet over at lagmannsrettens dom nå blir stående.

- Min klient er mildt sagt meget skuffet og fortvilet. Hun føler hun med denne avgjørelsen er blitt ofret på samfunnets alter, og at noen for enhver pris må stilles til ansvar når en sak får et slikt tragisk utfall. Det er spesielt vanskelig å leve med en slik avgjørelse når hun ble enstemmig frifunnet i tingretten, sier forsvarer Marijana Lozic til Aftenposten.

Lozic har foreløpig ikke svart på Dagbladets henvendelser.

Det ble tatt flere helseundersøkelser av tiltalte etter hendelsen for å avklare om hun hadde helseproblemer som kunne føre til besvimelse. Blant annet ble det tatt blodprøver og hun ble undersøkt ved nevrologisk og hjertemedisinsk avdeling.

Tiltalte hadde også like etter hendelsen ikke utelukket at hun kunne ha sovnet.

«Lagmannsrettens domsgrunner, som er meget grundige, viser samlet sett at den tvil som måtte knytte seg til om N.N. (dømte) kan ha besvimt, ble vurdert som så teoretisk at den kunne utelukkes», heter det i Høyesteretts beslutning.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!