SKAL UNDERSØKES PÅ NYTT:  Høyesterett forkastet Breiviks anke om oppnevnelsen av to nye sakkyndige. Breivik skal derfor undersøkes og vurderes rettspsykiatrisk igjen. Foto: Øistein Norum Monsen
SKAL UNDERSØKES PÅ NYTT: Høyesterett forkastet Breiviks anke om oppnevnelsen av to nye sakkyndige. Breivik skal derfor undersøkes og vurderes rettspsykiatrisk igjen. Foto: Øistein Norum MonsenVis mer

Høyesterett avviser Breiviks anke

Terrorsiktede Anders Behring Breivik (33) må dermed gjennom en ny runde med rettspsykiatriske vurderinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrrorsiktede Anders Behring Breiviks forsvarere får ikke medhold i sin anke til Høyesterett om oppnevnelsen av to nye psykiatrisk sakkyndige.

- Høyesteretts ankeutvalg fant det enstemmig klart at ordlyden og begrepsbruken i straffeprosessloven paragraf 139 annet ledd gir retten kompetanse til å treffe avgjørelse om oppnevning av nye sakkyndige når den finner det «påkrevet», heter det i et sammendraget av kjennelsen fra Høyesteretts ankeutvalg.

33-åringen slipper dermed ikke unna en ny runde med rettspsykiatriske vurderinger.

Ikke saksbehandlingsfeil Det er psykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrissen som skal undersøke og og vurdere Breivik. Forsvaret mente Oslo tingrett begikk saksbehandlingsfeil da de to ble utnevnt, men Høyesterett avviser dette:

- Utvalget kunne ikke se at det såkalte anklageprinsippet i straffeprosessen medfører at slik oppnevning bare kan foretas der påtalemyndigheten har fremmet begjæring om nye sakkyndige.

Breivik har signalisert at han ikke vil samarbeide med de nye sakkyndige.

Vil tvangsinnlegge Aspaasen og Tørrissen vil derfor tvangsinnlegge Breivik for observasjon og har fått Oslo tingretts medhold i at de kan gjøre dette.

Odd Ivar Grøn, en av Breiviks fire forsvarere, sier den terrorsiktede Oslo-mannen ikke kan forstå hva psykiaterne kan få ut av tvangsobservasjonen. 

- Han bruker dagene sine til å skrive, trene og lese. Han skjønner ikke hva psykiaterne kan få ut av å observere det, sier Grøn til Dagbladet.   

Breiviks forsvarerteam har derfor anket også denne avgjørelsen. Anken skal behandles av Borgarting lagmannsrett.

Observeres på Ila En eventuell tvangsobservasjon vil foregå på Ila. Politiet har frarådet å tvangsinnlegge Breivik på Regional sikkerhetsavdeling på Dikemark av sikkerhetsgrunner.

Selv om Breivik ikke ønsker å la seg undersøke igjen, er han lagt fra fornøyd med rapporten fra Torgeir Huseby og Synne Sørheim, de to rettoppnevnte sakkyndige som undersøkte ham først.

På fengslingsmøtet på mandag i forrige uke, kalte terrorsiktede rapporten for latterlig. Han jobber med å skrive det han kalte en kronikk, der han vil slå tilbake mot påstander i rapporten.