Høyesterett avviser Øygards anke over saksbehandlingen

Men Høyesterett vil vurdere straffeutmålingen på nytt.

ANKEN IKKE GODKJENT: Høyesterett har besluttet å forkaste Øygards anke over saksbehandlingen, men vil ta opp straffeutmålingen på nytt.  Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
ANKEN IKKE GODKJENT: Høyesterett har besluttet å forkaste Øygards anke over saksbehandlingen, men vil ta opp straffeutmålingen på nytt. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyesterett har besluttet å forkaste Rune Øygards anke over saksbehandlingen, men vil ta opp straffeutmålingen, som både Øygard og påtalemyndighetene anket, på nytt.

«Ankene over straffekravet tillates fremmet for så vidt gjelder straffutmålingen. Straffutmålingen skal behandles på grunnlag av lagmannsrettens beskrivelse av det straffbare forhold. Anken over saksbehandlingen tillates ikke fremmet» heter det i kjennelsen.

- Jeg har diskutert det med ham, og han er selvfølgelig skuffet over det, sier Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen til Dagbladet.

- Han hadde håpet at han ville få prøvd saken i Høyesterett i og med at det var spørsmål om manglende åpenhet om fornærmedes tidligere historie, sier hun.

Begge anket Øygard ble i Eidsivating lagmannsrett dømt til ett og tre måneders fengsel for seksuell omgang med barn under 16 år. Både påtalemyndigheten og Rune Øygard anket dommen.

Statsadvokat Torbjørn Klundseter mente straffen var for lav, mens den tidligere Vågå-ordføreren anket over saksbehandlingen.

I anken fra Øygard ble det blant annet pekt på at Øygard og forsvareren fikk ikke tilgang på jentas journaler hos Barne- og ungdomspsykiatrien (BUP).

Oppreisningskravet vurderes ikke på nytt Den fornærmede jentas bistandsadvokat, Nina Emilie Braathen Hjortdal, anket også dommen, og mente de 120.000 kronene jenta fikk i oppreisning var for lite.

Høyesteretts ankeutvalg gir ikke tillatelse til å behandle oppreisningskravet på nytt sammen med straffesaken, noe som betyr ar oppreisningskravet nå er rettskraftig avgjort.

«Det gis ikke samtykke til ny behandling av det sivile kravet i straffesaken for Høyesterett. Fornærmedes sivile anke over det sivile kravet tillates ikke fremmet», heter det i kjennelsen fra Høyesterett.

- SKUFFET: Advokat Mette Yvonne Larsen sier Rune Øygard er skuffet over at anken til Høyesterett ikke ble godkjent. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
- SKUFFET: Advokat Mette Yvonne Larsen sier Rune Øygard er skuffet over at anken til Høyesterett ikke ble godkjent. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer