Høyesterett avviste Fredly

Høyesterett ville ikke røre Arne Fredlys anke over tapene i tingrett og lagmannsrett. Nå vurderer han anke til Strasbourg.

 Avvist:  Arne Fredly vurderer å ta saken sin til Strasbourg etter nei fra Høyesterett. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Avvist: Arne Fredly vurderer å ta saken sin til Strasbourg etter nei fra Høyesterett. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): «Jeg skal anke denne saken helt til Strasbourg. Der er det opptatt av å ha lovhjemmel for dommer, og da ender denne dommen rett i skuffen», sa Arne Fredly til Finansavisen etter tapet i tingretten høsten 2012.

Senere befestet Borgarting lagmannsrett dommen som sa at Fredly måtte tilbakebetale gevinsten på 5,5 millioner kroner på RXT-handlene våren 2010. Fredly anket til Høyesterett, som nå har avvist saken.

- Nå har jeg et halvt års ankefrist til EMD i Strasbourg. Her blir det lagt stor vekt på krav til hjemmel og forutsigbarhet i lovverket. Dette er jo selve kjernen i søksmålet fra Finanstilsynet.

- Hvis dommen i lagmannsretten blir stående, så betyr det i praksis at staten heretter kan gi en lov tilbakevirkende kraft uten at det får konsekvenser for noen. Dette er naturligvis urimelig, og derfor vil jeg bruke det neste halvåret til å vurdere en anke, sier Fredly nå til Finansavisen.

Solgte for raskt Brukte Arne Fredly urimelig forretningsmetode da han pøste ut emisjonsaksjer i RXT til høye kurser før han hadde dem på konto? Det mente Oslo tingrett og også Borgarting lagmannsrett.

Mens norske investorer måtte se RXT-aksjer rase i kurs før de kunne selge de samme aksjene, påberopte Fredly seg andre regler gjennom bruk av utenlandsk meglerhus som på det tidspunktet ikke var forhindret fra å formidle udekket shorthandel. De få norske investorer som gjorde som Fredly betalte raskt tilbake gevinsten da Finanstilsynet tok kontakt — men ikke Fredly som mente han som utenlandsk investor som brukte utenlandsk megler hadde loven på sin side, skriver Finansavisen.

Finanstilsynet grep da en generell lov og fikk to rettsinstanser med på det samtidig som Høyesterett konkluderte med at hverken avgjørelses betydning eller andre forhold tilsier at saken blir fremmet for Høyesterett.

Selv etter to tap i rettssystemet og avvisning av Høyesterett mener Fredly fortsatt at det er han som er urimelig behandlet.

- Handlene ble grundig sjekket opp på forhånd. Regelverket ble tatt opp med blant annet flere meglersjefer, jurister og compliance-avdinger. Til og med Finanstilsynet ble kontaktet. Absolutt alle mente det samme: Det eksisterte ikke noe forbud mot udekkede shortsalg blant investorer på det aktuelle tidspunktet, sier han til Finansavisen.

Flere nyheter Arne Fredly: - Jeg anker på stedet
Arne Fredly raser mot shortsalg-anklager
Mener Fredly shortet ulovlig - går til retten